Αστυνομική καταστολή κουρδικής διαδήλωσης στην Κωνσταντινούπολη

Αστυνομική καταστολή κουρδικής διαδήλωσης στην Κωνσταντινούπολη

«Δεν θα επιτρέψουμε οι σύντροφοί μας να χάσουν τη ζωή τους. Συνεδριάζουμε για να το αποφύγουμε»

Οι τουρκικές αρχές εμπόδισαν σήμερα βουλευτές της φιλοκουρδικής αντιπολίτευσης να πραγματοποιήσουν πορεία στην Κωνσταντινούπολη σε αλληλεγγύη με μια βουλευτή που πραγματοποιεί απεργία πείνας για να καταγγείλει τις συνθήκες κράτησης του αρχηγού του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Πολλές δεκάδες αστυνομικοί εξοπλισμένοι με ασπίδες για την αντιμετώπιση ταραχών περικύκλωσαν περίπου 40 αιρετούς αξιωματούχους και μέλη του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) για να τους εμποδίσουν να κατέβουν τη λεωφόρο Ιστικλάλ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, έκαναν γνωστό δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Αφού επιχείρησαν ανεπιτυχώς να σπάσουν το τείχος των ασπίδων, οι διαδηλωτές, που έφεραν τη φωτογραφία της βουλευτή του HDP Λεϊλά Γκιουβέν, η οποία πραγματοποιεί μερική απεργία πείνας εδώ και σχεδόν 100 ημέρες, έκαναν μια σύντομη δήλωση στην εμβληματική πλατεία Τακσίμ.

«Είμαστε εδώ για να ενώσουμε τις φωνές μας με αυτή της Λεϊλά Γκιουβέν, για να προσφέρουμε τις δυνάμεις μας στη μάχη της», δήλωσε ο συμπρόεδρος του HDP Σεζάι Τεμελί.

Έπειτα από μια σύντομη καθιστική διαμαρτυρία, οι διαδηλωτές διαλύθηκαν.

Η Γκιουβέν άρχισε τη μερική απεργία πείνας της στις 8 Νοεμβρίου για να καταγγείλει τις συνθήκες κράτησης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, του ιστορικού αρχηγού του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μιας οργάνωσης που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

Αφότου συνελήφθη, πριν από 20 χρόνια, ο Οτσαλάν εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στο νησί Ιμραλί κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Η Γκιουβέν, η οποία είχε συλληφθεί και φυλακισθεί πέρυσι επειδή είχε καταγγείλει τη στρατιωτική επίθεση της Άγκυρας στη Συρία, είχε απελευθερωθεί τον περασμένο μήνα ενώ οι υποστηρικτές της εξέφραζαν ανησυχίες για την κατάσταση της υγείας της.

Σύμφωνα με το HDP, περισσότεροι από 300 κρατούμενοι κάνουν επίσης απεργία πείνας σε αλληλεγγύη με την Γκιουβέν.

«Δεν θα επιτρέψουμε οι σύντροφοί μας να χάσουν τη ζωή τους. Συνεδριάζουμε για να το αποφύγουμε», δήλωσε η συμπρόεδρος του HDP Περβίν Μπουλντάν.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε προειδοποιήσει χθες, Κυριακή, πως η διαδήλωση του HDP θα απαγορευθεί. «Αν σας αφήσουμε να κάνετε πορεία, δεν θα είμαστε άνδρες», δήλωσε.

(Φωτογραφία αρχείου)