«Δεν έχουν θέση εγκληματίες πολέμου στην κυβέρνηση του Κοσόβου»

«Δεν έχουν θέση εγκληματίες πολέμου στην κυβέρνηση του Κοσόβου»

Ο Αμερικανός πρέσβης επέκρινε το διορισμό Αλβανού παραστρατιωτικού ως σύμβουλο του Πρωθυπουργού

Η επιλογή του πρωθυπουργού του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι να διορίσει στη θέση του συμβούλου του, τον καταδικασμένο για εγκλήματα πολέμου Σουλεϊμάν Σελίμι, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αμερικανού πρέσβη Φίλιπ Κόσνετ. «Εγκληματίες πολέμου δεν έχουν θέση στην κυβέρνηση του Κοσόβου» δήλωσε με σχόλιό του στο twitter ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Σελίμι, πρώην ηγέτης του KLA (Kosovo Liberation Army), αλβανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης, καταδικάστηκε σε επταετή φυλάκιση για εγκλήματα πολέμου αυτού και των στρατευμάτων του κατά την περίοδο 1998-'99. Η ανακοίνωση μάλιστα για τη θέση του συμβούλου, έγινε λίγες μέρες μετά την αποφυλάκισή του.

«Οι ηγέτες όλων των κομμάτων θα πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν τέτοια άτομα. Τέτοια υποστήριξη θέτει υπό αμφισβήτηση την προσήλωση του Κοσόβου στο κράτος δικαίου», σχολίασε ο Κόσνετ.

Η Ουάσιγκτον αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της πολιτικής και οικονομικής ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες, οι ΗΠΑ έχουν επικρίνει τον πρωθυπουργό Χαραντινάι για την επιβολή δασμών 100% στα σερβικά προϊόντα, σταματώντας τις εξαγωγές της στο Κόσοβο και τον κάλεσαν να αναιρέσει την απόφασή του ή αλλιώς θα υποστεί συνέπειες.

Από την πλευρά του Σελίμι, ο δικηγόρος του Τόμε Γκάσι δήλωσε στο Reuters: «δεν υπάρχει καμία νομοθεσία που να απαγορεύει σε κάποιον που αντιμετώπισε προβλήματα με το νόμο, να μπορεί να καταλάβει οποιαδήποτε θέση στην τοπική ή κεντρική διακυβέρνηση.»