Βρήκε «στέγη» το άγαλμα της Θάτσερ

Βρήκε «στέγη» το άγαλμα της Θάτσερ

Στο Γκράνθαμ όπου γεννήθηκε και όχι στο Λονδίνο, το μνημείο της «σιδηράς κυρίας»

Στο Γκράνθαμ της κεντρικής Αγγλίας και γενέτειρα πόλη της πρώην πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ, θα φιλοξενηθεί τελικά το άγαλμα που την απεικονίζει μετά την άρνηση του Λονδίνου. Πρόκειται για έργο που παραγγέλθηκε από την φιλανθρωπική οργάνωση Public Memorials Appeal το 2014 και αρχικά είχε προταθεί να τοποθετηθεί κοντά στο Κοινοβούλιο. Ωστόσο, τον περασμένο Ιανουάριο το συμβούλιο του Ουεστμίνστερ απέρριψε την εγκατάστασή του αναφέροντας ότι «δεν ήταν κατάλληλο σχέδιο» και ότι ενδεχομένως θα μπορούσε να γίνει στόχος βανδάλων.

Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου του Γκράνθαμ, Μάθιου Λι, σχολίασε ικανοποιημένος από την συγκεκριμένη εξέλιξη : «η Μάργκαρετ Θάτσερ υπήρξε μια εθνική και διεθνής πολιτική μορφή που άξιζε την τιμή αυτή στη γενέτειρά της» και συνέχισε «όποια κι αν είναι η γνώμη σας, το άγαλμα θα προσελκύσει αναμφίβολα περισσότερους επισκέπτες στην πόλη, κάτι που αποτελεί καλή είδηση για την τοπική οικονομία». Ωστόσο το συμβούλιο παραδέχτηκε ότι «η κοινωνική και οικονομική κληρονομιά της πρωθυπουργού του Συντηρητικού Κόμματος συνεχίζει να διχάζει την κοινή γνώμη, προκαλώντας έντονα συναισθήματα και στις δύο πλευρές της πολιτικής σκακιέρας. »

Το ορειχάλκινο άγαλμα απεικονίζει τη Μάργκαρετ Θάτσερ να φορά το παραδοσιακό ένδυμα των μελών της Βουλής των Λόρδων, όπου είχε έδρα από το 1992 και την αλυσίδα του Τάγματος της Περικνημίδας, του ανώτατου τάγματος της βρετανικής ιπποσύνης. Το άγαλμα θα τοποθετηθεί στο κέντρο της πόλης, πάνω σε βάθρο από γρανίτη, κοντά στο μουσείο του Γκράνθαμ το οποίο παρουσιάζει ήδη έκθεση που σκιαγραφεί τη ζωή της Θάτσερ.