«Σκόνταψε» στην Ιταλία η αναγνώριση του Γκουαϊδό από την ΕΕ

«Σκόνταψε» στην Ιταλία η αναγνώριση του Γκουαϊδό από την ΕΕ

Τα κράτη - μέλη ετοίμαζαν κοινό ανακοινωθέν αλλά η Ρώμη είπε «όχι»

Η Ιταλία μπλόκαρε σήμερα δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με την οποία τα κράτη μέλη της αναγνωρίζουν τον επικεφαλής του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters σημειώνει πως η αντίθεση της Ιταλίας εμπόδισε την υιοθέτηση ενιαίας στάσης από την ΕΕ.

Όλο και περισσότερες χώρες αναγνωρίζουν τον προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας

Η Μαδρίτη, το Λονδίνο, το Παρίσι και πολλές άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναγνώρισαν σήμερα τον Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας μετά την εκπνοή του ευρωπαϊκού τελεσιγράφου προς τον Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος αρνήθηκε να προκηρύξει προεδρικές εκλογές.

«Η ισπανική κυβέρνηση ανακοινώνει ότι αναγνωρίζει επισήμως τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας κ. Γκουαϊδό ως ασκούντα χρέη προέδρου της Βενεζουέλας», ανακοίνωσε ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε τηλεοπτικό του μήνυμα, καλώντας τον Χουάν Γκουαϊδό να προκηρύξει προεδρικές εκλογές το ταχύτερο δυνατόν, έπειτα από την εκπνοή του τελεσιγράφου που είχαν απευθύνει στις 26 Ιανουαρίου οι ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, προς τον Νικολάς Μαδούρο για να προκηρύξει εκλογές.

Αμέσως μετά ακολούθησαν με παρόμοιες ανακοινώσεις το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Λιθουανία και η Λετονία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, ανάμεσά τους η Κολομβία και η Βραζιλία, έχουν ήδη αναγνωρίσει το Χουάν Γκουαϊδό, μετά την αυτοανακήρυξή του ως προσωρινού προέδρου στις 23 Ιανουαρίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε ως προσωρινό πρόεδρο τον Γκουαϊδό την Πέμπτη και κάλεσε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ακολουθήσουν.

Η αναγνώριση του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας έρχεται λίγες ώρες μετά την απόρριψη του ευρωπαϊκού τελεσιγράφου από τον Νικολάς Μαδούρο, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta.

«Προσπαθούν να μας στριμώξουν με τελεσίγραφα για να μας υποχρεώσουν να φτάσουμε σε ακραία κατάσταση σύγκρουσης», είπε ο Μαδούρο.

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε την αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό από τις ευρωπαϊκές χώρες «ανάμειξη στα εσωτερικά της Βενεζουέλας».

Στο πλαίσιο αυτό, η Οτάβα οργανώνει σήμερα συνεδρίαση για την διαχείριση της κρίσης των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας της Λίμα, στη οποία συμμετέχουν ο Καναδάς και δέκα χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Στην συνεδρίαση θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πιθανόν επίσης να λάβει μέρος. Συνέντευξη Τύπου έχει προγραμματισθεί μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης , περί τις 22.30 ώρα Ελλάδος.

Για εμφύλιο προειδοποιεί ο Μαδούρο

Εν τω μεταξύ, ώρες πριν από την εκπνοή του τελεσιγράφου προκειμένου ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να προκηρύξει προεδρικές εκλογές, ο ίδιος έκανε νύξη για το ενδεχόμενο ενός εμφυλίου πολέμου, σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ.

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιοι είναι οι κίνδυνοι να εκτυλιχθεί ένα τέτοιο σενάριο, είπε ο Βενεζουελάνος πρόεδρος στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta, σε μια συνέντευξη που θα προβληθεί απόψε.

Αποσπάσματα της συνέντευξης που παραχώρησε δημοσιεύτηκαν στις έντυπες εκδόσεις ισπανικών ΜΜΕ όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Τα πάντα εξαρτώνται από τον βαθμό της παράνοιας και της επιθετικότητας των βόρειων ιμπεριαλιστών (ΗΠΑ) και των δυτικών συμμάχων τους» σημείωσε ο Νικολάς Μαδούρο.

Την βοήθεια του Πάπα ζήτησε ο Μαδούρο

Ο αμφισβητούμενος αρχηγός του κράτους της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε, στη διάρκεια σημερινής συνέντευξής του στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο SkyTG24, πως έγραψε στον πάπα Φραγκίσκο για να ζητήσει τη βοήθεια και τη μεσολάβησή του.

«Έστειλα επιστολή στον πάπα Φραγκίσκο», δήλωσε ο Μαδούρο στη συνέντευξη αυτή που βιντεοσκοπήθηκε στο Καράκας. «Του λέω πως είμαι στην υπηρεσία της υπόθεσης του Χριστού (...) και σ' αυτό το πνεύμα του ζητώ τη βοήθειά του, σε μια διαδικασία διευκόλυνσης και ενίσχυσης του διαλόγου».

«Οι κυβερνήσεις του Μεξικού και της Ουρουγουάης, όλες οι κυβερνήσεις της Καραϊβικής στους κόλπους της Caricom και αυτή της Βολιβίας ζήτησαν να πραγματοποιηθεί διάσκεψη για τον διάλογο στις 7 Φεβρουαρίου», πρόσθεσε.

«Ζητώ από τον πάπα να καταβάλει τις μεγαλύτερες προσπάθειές του, να θελήσει να μας βοηθήσει στην οδό του διαλόγου. Ελπίζω να λάβω θετική απάντηση», δήλωσε ο Μαδούρο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουρουγουάη ανακοίνωσαν χθες, Κυριακή, την πρώτη συνεδρίαση, στις 7 Φεβρουαρίου στο Μοντεβιδέο, της ομάδας επαφής για τη διοργάνωση νέων εκλογών στη Βενεζουέλα. Η ΕΕ και οκτώ χώρες μέλη της (Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Βρετανία και Σουηδία) συμμετέχουν σ' αυτή, καθώς και η Βολιβία, η Κόστα Ρίκα, ο Ισημερινός και η Ουρουγουάη, από τις χώρες της λατινικής Αμερικής.

Ο πάπας Φραγκίσκος συμμετέχει αυτή τη στιγμή σε διεθνή διαθρησκευτική συνάντηση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και θα επιστρέψει στη Ρώμη αύριο βράδυ.