Γκουαϊδό: Δεν θα γίνει εμφύλιος στη Βενεζουέλα

Γκουαϊδό: Δεν θα γίνει εμφύλιος στη Βενεζουέλα

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης αποκλείει το ενδεχόμενο σύρραξης στο εσωτερικό της χώρας

Σε συνέντευξη που δημοσιεύει η ισπανική εφημερίδα El Pais, ο αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό πήρε θέση γύρω από την έκρυθμη κατάσταση στο εσωτερικό: «Στη Βενεζουέλα κίνδυνος ενός εμφυλίου πολέμου δεν υφίσταται, αντίθετα απ΄ό,τι ορισμένοι θέλουν να πιστεύουν ή έχουν αφεθεί να πιστεύουν. Γιατί; Επειδή το 90% του πληθυσμού θέλει αλλαγή».

Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο άσκησης βίας από τον «Μαδούρο και το καθεστώς του», οι οποίοι «χρησιμοποιούν τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και «τους παραστρατιωτικούς και σκότωσαν δεκάδες νέους σε διάστημα μιας εβδομάδας. Περισσότερους από 140 το 2017», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια απηύθυνε έκκληση στις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας να μην αναγνωρίσουν τον Μαδούρο ως πρόεδρο. «Είμαι σίγουρος πως μια δεδομένη στιγμή (…) ο στρατός θα καταλήξει διαδηλώνοντας μαζικά τη δυσαρέσκειά του και θα εκμεταλλευθεί αυτή την ευκαιρία προκειμένου να τεθεί στο πλευρό του Συντάγματος. Και όχι μόνο επειδή εμείς προτείνουμε αμνηστία και εγγυήσεις», καταλήγει ο Χουάν Γκoυαϊδό.