Συλλήψεις δημοσιογράφων στη Βενεζουέλα

Συλλήψεις δημοσιογράφων στη Βενεζουέλα

Συνολικά έχουν συλληφθεί τέσσερις δημοσιογράφοι, δύο από τη Γαλλία και δύο από τη Χιλή

Δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν ενώ κάλυπταν την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Βενεζουέλα και η γαλλική πρεσβεία εργάζεται για την απελευθέρωσή τους, δήλωσε σήμερα διπλωματική πηγή, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Επιβεβαιώνουμε τη σύλληψη δύο συμπατριωτών μας στη Βενεζουέλα» ανέφερε η διπλωματική πηγή κι επεσήμανε πως η γαλλική πρεσβεία αιτήθηκε προξενική προστασία με βάση τη Σύμβαση της Βιέννης και συγκεκριμένα το δικαίωμα στην πρόσβαση.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως είχαν συλληφθεί δύο Χιλιανοί δημοσιογράφοι, κοντά στο προεδρικό μέγαρο στο Καράκας, μαζί με δύο Βενεζουελάνους συναδέλφους τους. Οι δύο Βενεζουελάνοι, Μαϊκέρ Ιριάρτε και Άνα Ροντρίγκες, που εργάζονται για το ψηφιακό τηλεοπτικό κανάλι VPI, αφέθηκαν ελεύθεροι αφού κρατήθηκαν επί περίπου 12 ώρες. Όμως οι Χιλιανοί Ροντρίγκο Πέρες και Γκονσάλο Μπαραόνα, που εργάζονται για το τηλεοπτικό κανάλι TVN, παραμένουν ακόμη υπό κράτηση.

Και οι τέσσερις συνελήφθησαν από μέλη της προεδρικής ασφάλειας.

«Οι Χιλιανοί συνάδελφοί μας παραμένουν κρατούμενοι και τους περιμένουμε έξω από το (προεδρικό) μέγαρο Μιραφλόρες», είπε ο Μαϊκέρ Ιριάρτε στο TVN.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, οι αρχές κατηγόρησαν τους συλληφθέντες ότι μπήκαν σε ζώνη ασφαλείας όπου απαγορευόταν η πρόσβαση. Οι δύο Χιλιανοί ανακρίθηκαν επί περίπου μία ώρα.

Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των δύο συμπατριωτών του, ενώ υο υπουργείο Εξωτερικών της Χιλής, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι η σύλληψη έγινε με αφορμή μια παράβαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας εκ μέρους των δημοσιογράφων.

Οι Πέρες και Μπαραόνα πήγαν στο Καράκας για να καλύψουν δημοσιογραφικά την πολιτική κρίση που ξέσπασε μετά την αυτοανακήρυξη του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, σε πρόεδρο της χώρας, την περασμένη εβδομάδα.

«Θα απελαθούν»

Σύμφωνα με τον πρέσβη της Βενεζουέλας στη Χιλή, οι δύο Χιλιανοί δημοσιογράφοι πρόκειται να απελαθούν. «Καταχράστηκαν την ιδιότητά τους ως τουρίστες για να στέλνουν ανταποκρίσεις χωρίς να έχουν διαπίστευση. Θα απελαθούν σήμερα» δήλωσε ο Αρεβάλο Μέντεζ στον ειδησεογραφικό ιστότοπο La Tercera, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρακαλούμε περιμένετε ...