Δέσμευση Ζάεφ για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων με στόχο την ένταξη στην ΕΕ

Δέσμευση Ζάεφ για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων με στόχο την ένταξη στην ΕΕ

«Τον Ιούνιο, ελπίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει ισχυρά επιχειρήματα που να δικαιολογούν μια ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων»

Αποφασισμένος να πείσει τους Ευρωπαίους να ανοίξουν τον Ιούνιο τις διαπραγματεύσεις ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ εμφανίζεται ο Ζόραν Ζάεφ. «Τον Ιούνιο, ελπίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει λάβει εκ μέρους μας ισχυρά επιχειρήματα που να δικαιολογούν να προταθεί στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, σύντομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, μια ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων», τόνισε ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του τη Βιέννη, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε πεπεισμένος για την ικανότητα της χώρας του να δώσει μέχρι τότε αποδείξεις για τις «προόδους της στους τομείς του κράτους δικαίου, της εφαρμογής δικαστικών μεταρρυθμίσεων», καθώς και στη μάχη κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Υποστηρικτής της ένταξης στην ΕΕ των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς παραδέχθηκε πάντως ότι «δεν θα ήταν φρόνιμο να ορισθεί από τώρα μια συγκεκριμένη ημερομηνία» για την είσοδο της ΠΓΔΜ στην ΕΕ. «Αυτό εξακολουθεί να εξαρτάται από τις προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν και τις προόδους που θα έχουν επιτευχθεί, όμως διαπιστώνω μια ισχυρή βούληση και υπάρχουν αποτελέσματα» από την πλευρά της ΠΓΔΜ, τόνισε ο Σ. Κουρτς μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου δίπλα στον Ζ. Ζάεφ.

«Πιστεύουμε στις ευρωπαϊκές αξίες, περισσότερο μάλιστα απ' ό,τι ορισμένα πρόσωπα στους κόλπους των κρατών μελών», υπογράμμισε ο Ζάεφ υποστηρίζοντας πως η κυβέρνησή του εργάζεται «καθημερινά» για την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για την ένταξη στην ΕΕ.