Στη Βιέννη αύριο ο Ζάεφ για συνάντηση με τον Κουρτς – Τι θα συζητηθεί

Στη Βιέννη αύριο ο Ζάεφ για συνάντηση με τον Κουρτς – Τι θα συζητηθεί

Η Αυστρία ζητά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ μέσα στη χρονιά

Στις συνομιλίες που πρόκειται να έχει αύριο στη Βιέννη ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ με τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς αναφέρεται σημερινό τηλεγράφημα του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΡΑ). Οι συνομιλίες θα περιστραφούν, όπως τονίζεται, «γύρω από την προοπτική για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την παράνομη μετανάστευση», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η Αυστρία ζητά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ μέσα στη χρονιά.

Σημειώνεται επίσης, πως η ΠΓΔΜ μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, είναι επίσημα υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ από το 2005 και τα κράτη της ΕΕ είχαν υποσχεθεί στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης πως μετά τη συμφωνία μεταξύ των Σκοπίων και της Αθήνας, θα υπάρξει έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ τον Ιούνιο του 2019.

Υπενθυμίζεται πως η Αυστρία υποστήριζε ανέκαθεν την προσέγγιση των Σκοπίων και ανακήρυξε την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων ως μία από τις προτεραιότητές της στη διάρκεια της αυστριακής Προεδρίας στην ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή καγκελαρία στη Βιέννη, στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών Ζόραν Ζάεφ και Σεμπάστιαν Κουρτς, βρίσκονται επίσης, εκτός από τα ευρωπαϊκά, και διμερή ζητήματα.  Η Αυστρία, όπως αναφέρεται στα στοιχεία της καγκελαρίας, τα οποία επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι ένας από τους σημαντικότερους ξένους επενδυτές στην ΠΓΔΜ, με ποσό περίπου 730 εκατομμυρίων ευρώ το 2017 σε άμεσες επενδύσεις.

Υπενθυμίζεται πως ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς, ήταν ένας από τους πρώτους ξένους ηγέτες που άμεσα χαιρέτισαν την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή την περασμένη Παρασκευή, χαρακτηρίζοντας την ως «πραγματικά ιστορική». Ο συμβιβασμός στην εδώ και χρόνια διένεξη ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια, είναι προς όφελος των ανθρώπων στις δύο χώρες, τόνιζε ο καγκελάριος, προσθέτοντας ότι ανοίγει στην «Βόρεια Μακεδονία» (όπως αποκαλεί πλέον την γειτονική χώρα) τον δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον οποίο, όπως υπογράμμιζε, «υποστηρίζει πλήρως» η Αυστρία.

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γκέρνοτ Μπλιούμελ, είχε εκφράσει «εγκάρδια συγχαρητήρια στις δύο χώρες για αυτό το ιστορικό επίτευγμα», συμπληρώνοντας πως ξεπεράστηκε «το τελευταίο εμπόδιο στην επί δεκαετίες διένεξη για το όνομα».

Παρακαλούμε περιμένετε ...