Ικανοποίηση της Άγκυρας από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ικανοποίηση της Άγκυρας από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

«Εδώ και 27 χρόνια είχε εμπόδια μπροστά της για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ»

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι εξέφρασε την ευχαρίστηση του για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων σχετικά με την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας ανάμεσα στη Ελλάδα και την «Μακεδονία» όπως την αποκαλεί η ιστοσελίδα της κρατικής τουρκικής ραδιοτηλεόρασης trt.

Η τουρκική ιστοσελίδα αναφέρει συγκεκριμένα: «Ο κ. Ακσόι είπε ότι η Τουρκία αναγνωρίζει τη Μακεδονία με τη σχετική συνταγματική ονομασία από την ημέρα που κήρυξε την ανεξαρτησία της. Από την άλλη συνέχισε ότι λόγω του σχετικού ζητήματος με την ονομασία, η Μακεδονία εδώ και 27 χρόνια είχε εμπόδια μπροστά της για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ο Ακσόι εξέφρασε την ευχαρίστηση της Τουρκίας για την έγκριση της σχετικής συμφωνία και από τη Βουλή των Ελλήνων μετά την έγκριση από το Κοινοβούλιο της Μακεδονίας με τη σκέψη ότι θα καταργηθούν τα εμπόδια μπροστά από τη Μακεδονία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Η συμφωνία των Πρεσπών που προβλέπει την ονομασία της Μακεδονίας ως «Βόρεια Μακεδονία» πήρε 153 ψήφους υπέρ και 146 ψήφους κατά στη Βουλή των Ελλήνων και ένας βουλευτής απείχε από την ψηφοφορία με αποτέλεσμα να εγκριθεί στη Βουλή των Ελλήνων».