Αποφυλακίζεται με εγγύηση λομπίστας και στενός φίλος του Τραμπ

Αποφυλακίζεται με εγγύηση λομπίστας και στενός φίλος του Τραμπ

Κατηγορείται για παρεμπόδιση δικαστικής έρευνας, ψευδή κατάθεση και επηρεασμό μαρτύρων

Δικαστήριο της Φλόριντα έκανε δεκτό το αίτημα του πρώην άτυπου συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ, Ρότζερ Στόουν και διέταξε την αποφυλάκισή του με εγγύηση ύψους 250.000 δολαρίων, μετέδωσαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο 66χρονος λομπίστας και στενός φίλος του Ρεπουμπλικανού Προέδρου συνελήφθη τα ξημερώματα σήμερα στο σπίτι του στο Φορτ Λόντερντεϊλ. Ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μάλερ, που ερευνά την υπόθεση της αθέμιτης σύμπραξης του επιτελείου του Τραμπ με τη Ρωσία κατά την προεκλογική περίοδο του 2016, απήγγειλε επτά κατηγορίες σε βάρος του Ρότζερ Στόουν. Μεταξύ αυτών είναι οι κατηγορίες της παρεμπόδισης δικαστικής έρευνας, ψευδούς κατάθεσης και επηρεασμού μαρτύρων.

Οι κατηγορίες αφορούν τις ψευδείς δηλώσεις που φέρεται να έκανε, σχετικά με την αποκάλυψη των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Δημοκρατικού Κόμματος, που είχαν υποκλαπεί προεκλογικά. Μετά τη σύλληψη του στενού συνεργάτη του, ο Τραμπ με ανάρτησή του στο Twitter χαρακτήρισε και πάλι «κυνήγι μαγισσών» την έρευνα για την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές. Υποστήριξε επίσης, ότι στοχοθετείται το περιβάλλον του και εκτίμησε ότι «οι διακινητές ανθρώπων τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης».

Η δίωξη σε βάρος του Στόουν «δεν έχει καμία σχέση με τον πρόεδρο και ασφαλώς καμία σχέση με τον Λευκό Οίκο», σχολίασε νωρίτερα η εκπρόσωπος του Τραμπ, Σάρα Σάντερς. Συνεργείο του τηλεοπτικού δικτύου CNN βρέθηκε τα ξημερώματα στο Φορντ Λόντερντεϊλ και βιντεοσκόπησε τη σύλληψη του Στόουν. Στις εικόνες διακρίνονται πάνοπλοι πράκτορες του FBI να περικυκλώνουν το σπίτι όπου βρισκόταν ο 66χρονος. «Ποιος ενημέρωσε το CNN για να βρίσκεται εκεί;» διερωτήθηκε ο Τραμπ.

Ο ίδιος ο Στόουν, μετά την απόφαση του δικαστηρίου, είπε ότι θα ήταν πρόθυμος να παραδοθεί οικειοθελώς στις αρχές. Τόνισε επίσης, ότι είναι ένας από τους παλαιότερους φίλους του προέδρου και παραμένει ένθερμος υποστηρικτής του. Αρνήθηκε τις κατηγορίες, προσθέτοντας ότι δεν θα καταθέσει ψέματα σε βάρος του Τραμπ. Σκοπεύει, όπως είπε, να δηλώσει αθώος στο δικαστήριο, υπογραμμίζοντας «κατηγορηματικά» ότι «δεν βοήθησε τους Ρώσους για να βοηθήσουν τον πρόεδρο Τραμπ» κατά την προεκλογική περίοδο του 2016.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ρότζερ Στόουν ισχυριζόταν «δημοσίως και σε ιδιωτικές συζητήσεις του ότι είχε επαφές με τον Οργανισμό 1» γύρω στην 1η Αυγούστου 2016. Ο «οργανισμός» αυτός είναι ο ιστότοπος WikiLeaks, που είχε αναρτήσει τον Οκτώβριο του 2016 τα υποκλαπέντα μηνύματα των Δημοκρατικών με σκοπό να υπονομεύσει την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον για την προεδρία. Ο ιστότοπος αρνείται ότι υπήρξε οποιαδήποτε άμεση επαφή με τον Στόουν.