Δεν βλέπει όρια στο Αιγαίο το νέο στρατηγικό δόγμα της Τουρκικής Ακτοφυλακής

Δεν βλέπει όρια στο Αιγαίο το νέο στρατηγικό δόγμα της Τουρκικής Ακτοφυλακής

Ρόλο στο πλαίσιο της «Μπλε Πατρίδας» αναλαμβάνει την περίοδο 2019-2023

Στο πλαίσιο των πάγιων αμφισβητήσεων της Τουρκίας στον χώρο του Αιγαίου εντάσσεται και το νέο στρατηγικό δόγμα της Τουρκικής Ακτοφυλακής για την περίοδο 2019-2023 που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της, καθώς αναφέρει μεταξύ άλλων πως στην περιοχή αυτή, δεν υπάρχουν όρια δικαιοδοσίας που να έχουν καθιερωθεί με συμφωνίες.

Συγκεκριμένα στην 15η σελίδα αναφέρει πως: οι επιχειρήσεις της Τουρκικής Ακτοφυλακής στην στεριά είναι μέσα από τα σύνορά αλλά η περιοχή ευθύνης στην θάλασσα του Αιγαίου δεν περιορίζεται από χωρικά σύνορα. Ειδικότερα από την στιγμή που δεν υπάρχουν καθορισμένα με συμφωνίες με την Ελλάδα θαλάσσια σύνορα και δεν υπάρχουν όρια.

Πρόκειται για ένα ακόμα «λιθαράκι» στον άξονα της «Μπλε Πατρίδας» που αναφέρουν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι κυβερνώντες της Τουρκίας.

Ο διοικητής της Τουρκικής Ακτοφυλακής ναύαρχος Αχμέτ Κεντίρ στον πρόλογό του αφού τονίζει και αυτός με την σειρά του την σημασία της «Μπλε Πατρίδας» επισημαίνει πως ανάμεσα στις αποστολές που αναλαμβάνει πλέον η διοίκησή του είναι και αυτή την προστασίας υποδομών στρατηγικής σημασίας με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου.

Μαρίνος Γκασιάμης