Κάθειρξη 10 ετών σε βραβευμένο για τα ανθρώπινα δικαιώματα δικαστή

Κάθειρξη 10 ετών σε βραβευμένο για τα ανθρώπινα δικαιώματα δικαστή

Ο Μουράτ Αρσλάν καταδικάσθηκε κατηγορούμενος για σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε έναν δικαστή, ο οποίος είχε προηγουμένως τιμηθεί με διεθνές βραβείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε κάθειρξη 10 ετών για σχέσεις με το δίκτυο, που η Άγκυρα υποστηρίζει πως ενορχήστρωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Μουράτ Αρσλάν, ο οποίος είναι προφυλακισμένος εδώ και 22 μήνες, καταδικάσθηκε για συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση, αφού οι εισαγγελείς τον κατηγόρησαν, ότι χρησιμοποίησε την εφαρμογή αποστολής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Bylock, μετέδωσε το πρακτορείο. Ο Αρσλάν έχει αρνηθεί τις κατηγορίες και δήλωσε πως οποιαδήποτε στοιχεία πως έχει χρησιμοποιήσει την εφαρμογή είναι «κατασκευασμένα», μετέδωσε το Anadolu.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει, πως η εν λόγω εφαρμογή χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα από υποστηρικτές του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και τον οποίο η κυβέρνηση κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος. Ο Γκιουλέν, πρώην σύμμαχος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ζει από το 1999 αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και έχει καταδικάσει το πραξικόπημα, ενώ έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξή του σ' αυτό.

Ο οργανισμός του Συμβουλίου της Ευρώπης που είναι αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είχε τιμήσει το 2017 τον κρατούμενο τότε Αρσλάν με το Βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μια απόφαση μετά την οποία η Τουρκία είχε ανακοινώσει, πως θα μειώσει τη χρηματοδότησή της προς τον εν λόγω οργανισμό. Ο Αρσλάν ήταν ο πρώην επικεφαλής της τουρκικής Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία έκλεισε με κυβερνητικό διάταγμα στο πλαίσιο της εκτεταμένης καταστολής που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος.