Η παραγωγικότητα μας ανάλογα με το αν είμαστε «λιοντάρι», «λύκος», «δελφίνι» ή «αρκούδα»

Η παραγωγικότητα μας ανάλογα με το αν είμαστε «λιοντάρι», «λύκος», «δελφίνι» ή «αρκούδα»

Στο βιβλίο του ο δρ Michael Breus μας καλεί να καταλάβουμε τι σόι άνθρωποι είμαστε αναφορικά με τον ύπνο

O δρ Michael Breus αυτοαποκαλείται «γιατρός ύπνου» και είναι μεγάλο όνομα στην ιατρική σκηνή του Λος Άντζελες.

Στο βιβλίο του λοιπόν «The Power of When», που χιλιάδες άνθρωποι ορκίζονται πως έχει αλλάξει δραστικά τις ζωές τους, ο ειδικός μας καλεί να καταλάβουμε τι σόι άνθρωποι είμαστε αναφορικά με τον ύπνο και τη βιολογική μας προδιάθεση: είμαστε πρωινοί τύποι, βραδινοί ή μήπως κάτι ανάμεσα; Ο Breus αντιστοιχίζει μάλιστα κάθε «χρονοτύπο», όπως τον αποκαλεί χαρακτηριστικά, σε ένα ζώο (αρκούδα, λιοντάρι, λύκος και δελφίνι) και ισχυρίζεται πως για κάθε τύπο υπάρχει μια ιδανική ώρα της μέρας για τα πάντα.

Αποδίδοντας ύψιστη σημασία στον χρονοτύπο, διατείνεται πως πρέπει να φτιάξουμε το καθημερινό μας πρόγραμμα σύμφωνα με αυτόν, κάτι που θα βελτιώσει τα πάντα, από την υγεία και τον βαθμό ευτυχίας μέχρι και την παραγωγικότητά μας. Πόσο μάλλον τον ύπνο μας.

Σύμφωνα μάλιστα με τους «New York Times», οι μεγάλες επιχειρήσεις του πλανήτη έχουν ήδη αρχίσει να αναγνωρίζουν τη σημασία της «χρονοβιολογίας», όπως την αποκαλούν, επιτρέποντας στους υπαλλήλους τους να φτιάχνουν το δικό τους ωράριο εργασίας, σύμφωνα με τις ώρες που είναι αποδοτικότεροι.

Παρά το γεγονός ότι στους περισσότερους δεν είναι εύκολες όλες οι αλλαγές που προτείνει, η υιοθέτηση ακόμα και μερικών μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις σε μερικές μόνο βδομάδες. Μαθαίνοντας φυσικά τι τύπος ανθρώπου είσαι…

Αρκούδα: Ο μισός πληθυσμός περίπου της Γης είναι αρκούδες. Κάτι που σημαίνει πως κοιμάσαι καλά το βράδυ και ο βιολογικός σου ρυθμός ακολουθεί συνήθως το ηλιακό ρολόι. Η ιδανική μέρα για μια αρκούδα ξεκινά λοιπόν στις 7:00 το πρωί, οφείλει να αρχίζει με ένα καλό πρωινό και ο πρώτος καφές να καταναλώνεται τουλάχιστον 90 λεπτά μετά το ξύπνημα.

Όσο για τον εργασιακό χώρο, οι αρκούδες οφείλουν να κάνουν τις δουλειές που απαιτούν συγκέντρωση και μεγάλη προσπάθεια το πρωί, αφήνοντας τα πιο δημιουργικά κομμάτια της εργασίας τους για το απόγευμα…

Λιοντάρι: Ο Breus ισχυρίζεται ότι πολλοί άνθρωποι πάσχουν από «φθόνο λιονταριού», εννοώντας πως λαχταρούν να γίνουν ο τύπος που σηκώνεται πανεύκολα το πρωί και όλα μοιάζουν απλά τις πρώτες πρωινές ώρες. Μόνο που η ενέργεια των λιονταριών εξαντλείται μέχρι το μέσο της μέρας.

Τα λιοντάρια πρέπει να τρώνε και να πίνουν πολλά υγρά όταν σηκώνονται από το κρεβάτι, περνώντας τα πρωινά τους σε δουλειές που χρειάζονται ανάλυση, αφήνοντας τα δημιουργικότητα τμήματα της εργασίας τους για το απόγευμα. Γυμναστική πρέπει να κάνουν μετά τις 5:00 το απόγευμα και καλό είναι να πέφτουν στο κρεβάτι τους κατά τις 10:00 το βράδυ.

Λύκος: Οι λύκοι είναι τα πλάσματα της νύχτας, μας λέει ο γιατρός, κάτι που σημαίνει πως το ωράριο 9:00-17:00 το βρίσκουν εξαιρετικά δύσκολο να ανταποκριθούν. Ο Breus προτείνει στους λύκους να αρχίζουν τη μέρα τους με ένα καλό πρωινό στις 8:00 το πρωί και μετά να κάνουν λίγη γυμναστική, πίνοντας τον καφέ τους όχι πριν τις 11:00 π.μ.

Ο καταλληλότερος χρόνος για δουλειά είναι για τον λύκο το απόγευμα, καθώς τότε είναι πιο ενεργητικός, αφιερώνοντας τα πρωινά του στον προγραμματισμό της υπόλοιπης ημέρας. Συστήνει πάντως να μην ξενυχτάει περισσότερο από τα μεσάνυχτα, καθώς αυτό κάνει ακόμα δυσκολότερο το πρωινό ξύπνημα…

Δελφίνι: Τα δελφίνια είναι οι άνθρωποι στους οποίους οι γιατροί λένε πως υποφέρουν από αϋπνία. Η δική τους ρουτίνα πρέπει αναγκαστικά να έχει πρωινή γυμναστική, πριν από όλα, ακόμα και το πρωινό. Τα πρωινά δεν πρέπει μάλιστα να κάνουν καμιά σοβαρή δουλειά, καθώς η παραγωγικότερη ώρα της ημέρας τους είναι το απόγευμα, αργά το απόγευμα.

Τα δελφίνια πρέπει να αφιερώνουν τις ώρες μεταξύ του βραδινού και του ύπνου χωρίς περισπασμούς, κλείνοντας δηλαδή κινητό και κάθε ανοιχτή οθόνη, ώστε να ηρεμούν…