Τριγμοί στην κυβέρνηση της Ανδαλουσίας

Τριγμοί στην κυβέρνηση της Ανδαλουσίας

Ξεκίνησαν οι διαφωνίες μεταξύ των εταίρων

Η συμφωνία του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) με την ακροδεξιά παράταξη Vox στην Ανδαλουσία, προκειμένου να εκπαραθυρωθεί για πρώτη φορά μετά 36 χρόνια το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) από την προεδρία της μεγαλύτερης ισπανικής περιφέρειας, δεν μοιάζει στρωμένη με ρόδα, καθώς ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται στον ορίζοντα οι διαφωνίες μεταξύ του τρίτου εταίρου της αντισοσιαλιστικής συμμαχίας, το κόμμα των Ciudadanos, οι οποίοι αντιτίθενται επί της αρχής σε πολλά από τα 37 σημεία του (αναχρονιστικού) κειμένου που υπέγραψαν τα άλλα δύο κόμματα.

Κύριος άξονας της διαφωνίας των Ciudadanos με τους άλλους δύο εταίρους της συμμαχίας αποτελεί η δημιουργία νέας γραμματείας (τοπικού υπουργείου) Οικογένειας, όπως απαιτούσε η ξενοφοβική και εθνικιστική Vox, με τις συνακόλουθες συνέπειες για τον χειρισμό ζητημάτων όπως η βία κατά των γυναικών, των ομοφυλοφίλων και η διαπαιδαγώγηση/λαϊκή εκπαίδευση. Ο επικεφαλής του τοπικού κλάδου των Ciudadanos Χουάν Μαρίν, τόνισε πως στο πρόγραμμα του κόμματός του «δεν περιλαμβάνεται ξεχωριστή ανεξάρτητη γραμματεία Οικογένειας» και πρόσθεσε πως δεν προτίθεται να δεχθεί τη δημιουργία της.

Νωρίτερα χθες, ο γραμματέας της Vox Χαβιέρ Ορτέγα είχε εγκαλέσει στο Κοινοβούλιο της Ανδαλουσίας τον ηγέτη των Ciudadanos Άλβερτ Ριβέρα για «τακτικισμό» προκειμένου να «ενσωματώσει την γραμματεία Οικογένειας εντός ενός χαρτοφυλακίου για την Ισότητα. Αυτό σημαίνει πως δεν αντιλαμβάνεται τα πράγματα, ούτε το δημοκρατικό παιγνίδι. Η αλαζονεία των Ciudadanos δεν χωρεί στο δημοκρατικό παιγνίδι». Ο Ορτέγα πρόσθεσε πως για τη Vox η αποκλειστικότητα της γραμματείας Οικογένειας είναι αδιαπραγμάτευτη και διαβεβαίωσε πως το «ΡΡ το έχει κατανοήσει» και αναμένει από τη δεξιά παράταξη να τηρήσει τις συμφωνίες.

Ο ίδιος ο επικεφαλής του ΡΡ και προαλειφόμενος πρόεδρος της Ανδαλουσίας Χουάνμα Μορένο δεν ήταν ιδιαίτερα σαφής όσον αφορά το εύρος αρμοδιοτήτων που θα έχει η νέα τούτη γραμματεία που περιελάμβανε το σύμφωνο με τη Vox. Βέβαια υπεραμύνθηκε της σύστασής της, αλλά δεν απέκλεισε την ενσωμάτωση και άλλων αρμοδιοτήτων.

Η γραμματεία Οικογένειας δεν είναι όμως ο μόνος σκόπελος στη σύμπραξη των τριών κομμάτων. Η συμφωνία PP-Vox περιλαμβάνει και την αντικατάσταση του νόμο περί της Ημέρας Ιστορικής Μνήμης για τα εγκλήματα του φρανκικού καθεστώτος στην περιοχή, με μία ημέρα «συμφιλίωσης». Ο Μαρίν κατέστησε σαφές πως οι Ciudadanos δεν πρόκειται να ψηφίσουν στο τοπικό Κοινοβούλιο την πρόταση νόμου που θα καταθέσουν οι άλλες δύο παρατάξεις.

Η ισορροπία και η συνεργασία που είναι αναγκαίες για να μακροημερεύσει η επίδοξη κυβέρνηση, που αριθμεί μόλις 47 βουλευτές, προαναγγέλλονται δύσκολες, καθώς το ακροδεξιό κόμμα του Ορτέγα έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να μετακινηθεί ούτε κατ’ ελάχιστον από τις δηλωμένες θέσεις του. Ακόμη και ο ηγέτης της Vox Σαντιάγο Αβασκάλ επιτέθηκε άμεσα στους Ciudadanos: «κατανοώ πως το γαλλικό κόμμα πρέπει να προσπαθήσει για να μην ενοχληθεί ο πρόεδρος Μακρόν», τόνισε ειρωνικά στο Twitter ο Αβασκάλ, παραπέμποντας στον γνωστό θαυμασμό του Ριβέρα για τον Μακρόν.

Πρόσθεσε: «Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή στην Ανδαλουσία, παρά μόνο με τις ψήφους και τον πατριωτισμό του Vox. Και θα υπάρξει παρά τον εγωισμό, την ανευθυνότητα και τη δουλικότητα των άλλων».

Όμως, πέρα από τον κίνδυνο εσωτερικών τριβών για τη μελλοντική κυβέρνηση, και η δικομματική σύμπτωση απόψεων εγκυμονεί δυσοίωνες εξελίξεις για την κοινωνία στην Ανδαλουσία, σε περίπτωση που εφαρμοστούν την επόμενη τετραετία κάποιες από τις προγραμματικές θέσεις τους. Τόσο το «Σύμφωνο των Χριστουγέννων» με τους Ciudadanos, όσο και το προχθεσινό με το Vox θεωρούνται άκρως συντηρητικά στο κοινωνικό τους πρόσημο και βαθιά νεοφιλελεύθερα στο οικονομικό.

Εάν ο Μορένο εφαρμόσει πλήρως τους διαγωνισμούς για τα φάρμακα, που από το 2012 έχουν βοηθήσει την Ανδαλουσία να εξοικονομήσει 568 εκατ. ευρώ και τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις για την εξίσωση των δημόσιων με τα ιδιωτικά και τα θρησκευτικά σχολεία στις επιδοτήσεις, τότε δισεκ. ευρώ που σήμερα διατίθενται στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας θα καταλήγουν σε ιδιώτες και στην εκκλησία. Μάλιστα ο προϋπολογισμός της τοπικής κυβέρνησης για την Υγεία και την Εκπαίδευση ξεπερνά τα 15 δισεκ. ευρώ, ενώ μόνο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση το κόστος των επιδοτήσεων των σχολείων στην Ανδαλουσία (όπου φοιτά το 20% των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Ισπανίας) ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ.