5η Νοεμβρίου: Η νύχτα των μεγάλων e-πιδρομών

Δεκάδες μεγάλες ιστοσελίδες του εξωτερικού αλλά και η βάση δεδομένων του PayPal έγιναν στόχος κυβερνοεπιθέσεων στη διάρκεια της νύχτας.

Ο ήρωας με το γνωστό... απρόσωπο πρόσωπο το είχε προαναγγείλει:

Remember, remember, the 5th of November, the Gunpowder Treason and Plot.

I know of no reason why the Gunpowder Treason should ever be forgot...

(Θυμηθείτε θυμηθείτε την 5η του Νοέμβρη, τη Συνωμοσία και την Προδοσία της Πυρίτιδας

Δεν υπάρχει κανένας λόγος η Προδοσίας της Πυρίτιδας να ξεχαστεί...)

 

Η πασίγνωστη ταινία V for Vendetta επανέφερε -μέσω του ρόλου του V- μια ιδιαίτερα γνωστή ιστορική μορφή από το χώρο των αντιστασιακών επιθέσεων κατά του καθεστώτος.

Ήταν ο Guy Fawkes, o άνθρωπος που το 1605 προσπάθησε να ανατινάξει τη βρετανική Βουλή των Λόρδων.

Έκτοτε, το πρόσωπό του έγινε μάσκα και πρόσωπο των απανταχού Αγανακτισμένων αλλά και της γνωστής ομάδας χάκερ, Anonymous. Kαι η 5η του Νοέμβρη, η ημέρα του αποτυχημένου -τελικά- χτυπήματος του Fawkes, η ημέρα που οι Anonymoys ανακήρυξαν παγκόσμια ημέρα διαμαρτυρίας.

Μπαράζ επιθέσεων λοιπόν ξεκίνησε τη νύχτα της 5ης του Νοέμβρη. Στόχοι γνωστές και μεγάλες ιστοσελίδες σε όλο τον κόσμο. Όπως ανακοίνωσε η ομάδα των χάκερς, κωδικοποιημένα στοιχεία χιλιάδων χρηστών της υπηρεσίας PayPal βρίσκονται πλέον στα χέρια της.

Η ανακοίνωση έγινε από πολλαπλούς λογαριασμούς Twitter των Anonymous, στους οποίους οι χάκερς παρέθεσαν links με τα αντίστοιχα έγγραφα, τα οποία περιείχαν mail, ονόματα και ενδεχομένως τους κωδικούς πρόσβασης χιλιάδων χρηστών από τις βάσεις δεδομένων πληρωμών της υπηρεσίας.

Μετά από παρέμβαση των Αρχών, τα περισσότερα links απενεργοποιήθηκαν άμεσα. Ο επικεφαλής Δημοσίων Σχέσεων του PayPal δήλωσε στο Twitter πως η εταιρεία του ερευνά το γεγονός, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει βρει στοιχεία που να υποδηλώνουν παραβίαση της ασφαλείας των συστημάτων τους.

Οι Anonymous είχαν προαναγγείλει εδώ και καιρό τα χτυπήματα τους για τον... εορτασμό της 5ης Νοεμβρίου. Είχαν στρέψει τα βέλη τους και στο Facebook με αφορμή την απόλυση αρκετών υπαλλήλων της Zynga στα τέλη του προηγούμενου μήνα.