Απήγαγαν σύζυγο γνωστού επιχειρηματία και ζητούν λύτρα σε κρυπτονόμισμα

Απήγαγαν σύζυγο γνωστού επιχειρηματία και ζητούν λύτρα σε κρυπτονόμισμα

Η ηλικίας 68 ετών Αν – Ελίζαμπετ Φάλκεβικ Χάγκεν απήχθη από το σπίτι της στην κοινότητα Λιόρενσκουκ, κοντά στο Όσλο, πριν από δέκα εβδομάδες

Θύμα απαγωγής έπεσε στις 31 Οκτωβρίου 2018 η σύζυγος γνωστού Νορβηγού επιχειρηματία κι επενδυτή. Όπως δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της νορβηγικής αστυνομίας, Τόμμι Μπρόσκε, όλο αυτό το διάστημα η αστυνομία διεξήγαγε έρευνες. Πλέον, αποφάσισαν να κοινοποιήσουν τις πληροφορίες για την απαγωγή. Μάλιστα, όπως ανέφερε, οι απαγωγείς ζητούν λύτρα από τον Τομ Χάγκεν, το σύζυγο της απαχθείσας, ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία επιθυμούν να δοθούν σε κρυπτονόμισμα Monero, διαφορετικά, όπως ισχυρίζονται, θα την σκοτώσουν.

«Η δημοσίευση αυτής της πληροφορίας ήταν μια δύσκολη απόφαση. Πιστεύουμε ότι η δημοσιοποίηση του γεγονότος της απαγωγής μπορεί να συμβάλει ώστε να υπάρξουν πολύτιμες πληροφορίες για τις περαιτέρω ενέργειες της αστυνομίας», δήλωσε ο Μπρόσκε.

Η ηλικίας 68 ετών Αν – Ελίζαμπετ Φάλκεβικ Χάγκεν απήχθη από το σπίτι της στην κοινότητα Λιόρενσκουκ, κοντά στο Όσλο, πριν από δέκα εβδομάδες.  Οι αρχές κατάφεραν να έχουν μια σύντομη επαφή με τους απαγωγείς, οι οποίοι απειλούν ότι θα σκοτώσουν την γυναίκα αν δεν τους καταβληθούν τα λύτρα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, προς το παρόν δεν υπάρχουν ύποπτοι στην υπόθεση. Στην επιχείρηση για τον εντοπισμό των απαγωγέων συμμετέχουν η Europol, η Interpol, ειδικοί στα κρυπτονομίσματα, η Διεύθυνση Kripos που είναι αρμόδια για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και η Διεύθυνση Kokrim που είναι αρμόδια για την διάπραξη οικονομικών και οικολογικών εγκλημάτων.

Σύμφωνα με το οικονομικό περιοδικό Kapital, η περιουσία του Τομ Χάγκεν ανέρχεται σε περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια.

Σημειώνεται πως τον Ιούλιο του 2018 η οικονομική εφημερίδα Dagens Næringsliv είχε δημοσιεύσει τα εισοδήματα που είχε ο Τομ Χάγκεν από τις δραστηριότητές του στο τομέα της ενέργειας και των ακινήτων τα τελευταία 11 χρόνια. Ωστόσο η αστυνομία δεν θέλησε να επιβεβαιώσει αν η απαγωγή της συζύγου του συνδέεται με το εν λόγω δημοσίευμα.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Τομ Χάγκεν είναι μηχανικός στο επάγγελμα και μεγάλος επενδυτής. Το 1992 ίδρυσε την ενεργειακή εταιρεία Elkraft AS, η οποία δραστηριοποιείται στη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Δανία και τη Φιλανδία. Σήμερα είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας Holding 2 και μιας σειράς μικρότερων εταιρειών. Οι βασικοί τομείς της δραστηριότητάς του είναι ο ενεργειακός τομέας και οι επενδύσεις στα ακίνητα.

Το 2018 ο Χάγκεν κατέλαβε την 172 θέση στον κατάλογο των πλουσιότερων Νορβηγών που παρουσίασε το περιοδικό Kapital.