Νέες εκλογές στη Βενεζουέλα ζητά η ΕΕ

Νέες εκλογές στη Βενεζουέλα ζητά η ΕΕ

Η ορκωμοσία του Μαδούρο θα γίνει ενώπιον του Ανώτατου Εκλογικού Δικαστηρίου

Τη θέση της για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών στη Βενεζουέλα επανέλαβε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, δύο ημέρες πριν αρχίσει η δεύτερη εξαετής προεδρική θητεία του προέδρου Νικολάς Μαδούρο. «Θεωρούμε πως οι προεδρικές εκλογές (του 2018) δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε αξιόπιστες. Η ΕΕ ζητεί να διεξαχθούν νέες εκλογές, ελεύθερες και δίκαιες», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Μάγια Κοτσιγιάντσιτς.

Σημειώνεται πως η δεύτερη εξαετής προεδρική θητεία του Μαδούρο αρχίζει μεθαύριο Πέμπτη. Οι υποψίες πως η εκλογή του δεν ήταν θεμιτή προαναγγέλλουν μια μεγαλύτερη διεθνή απομόνωση μιας χώρας που ήδη πλήττεται από τη χειρότερη οικονομική κρίση της πρόσφατης ιστορίας της, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η εκπρόσωπος επανέλαβε τη θέση της ΕΕ, η οποία έχει επιβάλει κυρώσεις σε 18 δημόσιους λειτουργούς της Βενεζουέλας, εξαιτίας της επιδείνωσης της δημοκρατίας στη χώρα αυτή, εκτιμώντας πως μια «ειρηνική λύση, πολιτική και δημοκρατική», είναι ο «μοναδικός τρόπος» εξόδου από την κρίση στην οποία είναι βυθισμένη αυτή η χώρα.

Η ορκωμοσία του Μαδούρο θα γίνει ενώπιον του Ανώτατου Εκλογικού Δικαστηρίου (TSJ) και όχι ενώπιον του κοινοβουλίου, μοναδικού θεσμού που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, μετά την επανεκλογή του, στις 20 Μαΐου.

Σημειώνεται πως η επανεκλογή του αμφισβητείται τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και δώδεκα χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Με εξαίρεση το Μεξικό, 12 χώρες της Λατινικής Αμερικής και ο Καναδάς, μέλη της Ομάδας της Λίμα, κάλεσαν στις 4 Ιανουαρίου τον σοσιαλιστή πρόεδρο της Βενεζουέλας να παραιτηθεί από τη δεύτερη θητεία του και να μεταβιβάσει τις εξουσίες στο κοινοβούλιο. Πρόκειται για ενθάρρυνση πραξικοπήματος, κατήγγειλε το Καράκας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...