«Δεν πρέπει οι χώρες να κόβουν επιδόματα ανεργίας μέσα στην κρίση»

«Δεν πρέπει οι χώρες να κόβουν επιδόματα ανεργίας μέσα στην κρίση»

Ο πρόεδρος της Κομισιόν τάχθηκε υπέρ της στήριξης των εθνικών συστημάτων ασφάλισης υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα δίνεται «ελευθέρας» σε χώρες που δεν εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις

Στήριξη στην ευρωπαϊκή ασφάλιση έναντι της ανεργίας παρέχει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και όπως αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, έχει ήδη καταθέσει σχετική πρόταση για τη χρηματοδότησή της.

«Δεν θα πρέπει μια ευρωπαϊκή χώρα να περικόπτει τα επιδόματα ανεργίας σε περίπτωση μιας κρίσης για την οποία δεν ευθύνεται και που εξαιτίας της αυξάνεται ο αριθμός των ανέργων», δήλωσε ο Γιούνκερ στη γερμανική εφημερίδα, τονίζοντας παράλληλα, ότι σε «καταστάσεις κρίσης δεν πρέπει να γίνεται εξοικονόμηση σε τομείς όπως οι επενδύσεις, η εκπαίδευση και τα επιδόματα ανεργίας».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν τάχθηκε υπέρ της στήριξης των εθνικών συστημάτων ασφάλισης έναντι της ανεργίας, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα δίνεται «ελευθέρας» σε χώρες που δεν εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις, ενώ αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

«Η πρόταση της Κομισιόν που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του μεσοπρόθεσμου οικονομικού σχεδίου προβλέπει δύο εργαλεία: 25 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση διαρθρωτικών προγραμμάτων βοήθειας και 30 δισ. ευρώ ως "μαξιλάρι" κατά των ασύμμετρων, εξωτερικών οικονομικών "σοκ" που θα μπορεί να περιλαμβάνει και αντασφάλιση των εθνικών συστημάτων ασφάλισης έναντι της ανεργίας», αναφέρει ο Γιούνκερ. Το δεύτερο εργαλείο θα μπορούσε να συμβάλλει στην «απορρόφηση των οικονομικών κρίσεων που προέρχονται από εξωτερικές εξελίξεις, μέσω της ευρωπαϊκής αντασφάλισης των εθνικών κοινωνικών συστημάτων», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Να σημειωθεί πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς έχει ήδη υποβάλει από τα μέσα Οκτωβρίου σχέδιο για την ευρωπαϊκή ασφάλιση έναντι της ανεργίας. Σύμφωνα με αυτό, τα ευρωπαϊκά κράτη, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα πρέπει να υιοθετήσουν τη δημιουργία ενός ταμείου σταθεροποίησης για την ανεργία, στο οποίο θα συμβάλλουν ανάλογα με το ΑΕΠ τους. Τα εθνικά συστήματα ασφάλισης έναντι της ανεργίας θα μπορούν να δανείζονται από το Ταμείο αυτό, όταν η χώρα πληγεί από οικονομική κρίση, όπως γράφει η Welt.