Παρακολουθεί στενά την περιουσία του εδώ και 14 χρόνια και συμβουλεύει

Παρακολουθεί στενά την περιουσία του εδώ και 14 χρόνια και συμβουλεύει

Το σημαντικότερο μάθημα που απέκτησε

Ο Jim Wang είναι ένας άνθρωπος παθιασμένος με τα οικονομικά και τον πλούτο και τα τελευταία 14 χρόνια ελέγχει καθημερινά το εισόδημα και τα έξοδά του, έχοντας μάθει πολλά στην πορεία.

Πολλά για το πώς εξοικονομείς χρήματα, πώς βγάζεις περισσότερα και τέτοια πράγματα.

Από το 2003, που έπιασε την πρώτη του δουλειά, έχει συγκεντρώσει τόνους δεδομένων και αναλύσεων για τον τραπεζικό του λογαριασμό, τις επενδυτικές του κινήσεις και τα έξοδά του, έχοντας μια καλή εικόνα για το τι δουλεύει και τι όχι.

«Μετά από 14 χρόνια, πολλά από τη συμπεριφορά μου έχουν αλλάξει», λέει χαρακτηριστικά, «υπήρχαν πράγματα που συνήθιζα να κάνω και πλέον έχω σταματήσει. Κάποια από αυτά ήταν εσκεμμένες αλλαγές, αν και τα περισσότερα δεν ήταν».

Στα μαθήματα που έμαθε, γιατί έμαθε όπως λέει πολλά, είναι το γεγονός ότι για να τα καταφέρεις οικονομικά, πρέπει να σκέφτεσαι με το μέλλον κατά νου και όχι κοντόφθαλμα για το εδώ και τώρα.

Έμαθε ακόμα πως δεν πρέπει να ελέγχει τις τιμές των μετοχών του καθημερινά, αλλά και το γεγονός ότι οι επενδύσεις διαδραματίζουν μεγαλύτερο ρόλο στο εισόδημα από τον μισθό. Ο σκοπός του πλούτου, λέει, δεν είναι το να έχεις περισσότερα, αλλά αυτή η ελευθερία που σου δίνει το να μην παλεύεις να βγάλεις τον μήνα. Και βέβαια εξίσου σημαντική είναι και η ικανότητα να προβλέπεις.

Το σημαντικότερο μάθημα ωστόσο, καταλήγει, είναι το γεγονός πως «είσαι εσύ κόντρα σε εσένα, όχι εσύ εναντίον όλων των άλλων». Ο σκοπός, λέει, είναι να συγκρίνουμε τον εαυτό μας και την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα σε σχέση με έναν χρόνο ή ακόμα και πέντε χρόνια πριν. Μόνο έτσι μπορείς να αποκομίσεις σημαντικές πληροφορίες για τις κινήσεις σου, όχι μέσω της σύγκρισης με φίλους, συναδέλφους και γνωστούς.

«Ο σκοπός μου δεν είναι να κερδίσω όλους τους άλλους, είναι να παραμένω μπροστά από τον χθεσινό εαυτό μου».