Συναγερμός για την ηφαιστειακή τέφρα στην Ινδονησία

Συναγερμός για την ηφαιστειακή τέφρα στην Ινδονησία

Αναδρομολογούνται όλες οι πτήσεις

Οι αρχές της Ινδονησίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι αναδρομολογούνται όλες οι πτήσεις ώστε να μην περνούν πάνω από τον κρατήρα του ηφαιστείου Άνακ Κρακατάου («το παιδί του Κρακατάου»), ανάμεσα στα νησιά της Ιάβας και της Σουμάτρας, καθώς έχει εκλυθεί μια πυκνή στήλη ηφαιστειακής τέφρας στον ουρανό, μερικές ημέρες μετά το πολύνεκρο τσουνάμι που προκάλεσε η δραστηριότητα στο ηφαίστειο.

Η κατάρρευση μέρους του κρατήρα του ηφαιστείου στη θάλασσα το Σάββατο προκάλεσε τσουνάμι ύψους πέντε μέτρων, το οποίο έπληξε απροειδοποίητα και με τεράστια σφοδρότητα τις ακτές στο στενό Σούντα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους σχεδόν 430 άνθρωποι, κατά τον μέχρι τώρα επίσημο απολογισμό.

«Όλες οι πτήσεις αναδρομολογούνται», καθώς έχει κηρυχθεί «κόκκινος συναγερμός λόγω της ηφαιστειακής τέφρας από το Κρακατάου», ανέφερε η AirNav, η κρατική υπηρεσία ελέγχου πτήσεων, σε ανακοίνωσή της.

Οι αρχές αύξησαν το επίπεδο συναγερμού λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας στη δεύτερη υψηλότερη κλίμακα, επιβάλλοντας ζώνη αποκλεισμού σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.