Το τσουνάμι που σάρωσε στην Ινδονησία και η φονική ιστορία του ηφαιστείου «παιδί του Κρακατόα»

Το τσουνάμι που σάρωσε στην Ινδονησία και η φονική ιστορία του ηφαιστείου «παιδί του Κρακατόα»

Το 1883 το Κρακατόα εξερράγη και κατέρρευσε μέσα στη θάλασσα - Το σημερινό ηφαίστειο «ξαναγεννήθηκε» και αναδύθηκε από τα νερά στο ίδιο σημείο

Νέο τσουνάμι απειλεί την Ινδονησία μετά την έκρηξη του φονικού ηφαιστείου Κρακατόα. Ήδη ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 220 και ο αριθμός των τραυματιών τους 745 ενώ ασαφής παραμένει ο αριθμός των ανθρώπων που αγνοούνται μέσα στο χάος που προκάλεσε η νέα φυσική καταστροφή που έπληξε την ηφαιστειογενή νησιωτική χώρα.

Το γεγονός που έκανε την καταστροφή τέτοιας κλίμακας ήταν ότι η έκρηξη ήταν υποβρύχια, ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο που όμως μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι λόγω της ξαφνικής μετατόπισης των υδάτων, σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Πληροφοριών για τα Τσουνάμι.

Μετά την τραγωδία, ο οργανισμός διαχείρισης καταστροφών ζήτησε από τον πληθυσμό να εγκαταλείψει τις παράκτιες περιοχές κατά μήκος του στενού, καθώς συνεχίζεται η δραστηριότητα του ηφαιστείου και υπάρχει κίνδυνος νέων τσουνάμι.

Η προειδοποίηση θα παραμείνει ενεργή προς το παρόν μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου. «Στην περίπτωση των σεισμών, η πιθανότητα να υπάρξει ένα δεύτερο τσουνάμι είναι πολύ μικρή. Αλλά όταν αυτό έχει προκληθεί από έκρηξη ηφαιστείου, το σενάριο είναι διαφορετικό», τόνισε ο Ραχμάτ Ριγιόνο, διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Κλιματολογίας και Γεωφυσικής της Ινδονησίας, όπως μετέδωσε το Πρακτορείο Antarα.

Μνήμες από τον όλεθρο του 2004 αλλά και το φονικό «παρελθόν» του Κρακατόα

Τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο η Ινδονησία, με πάνω από 260 εκατομμύρια κατοίκους, είναι από τις πιο επιρρεπείς σε καταστροφές στη Γη. Οι γεωλόγοι ονομάζουν την περιοχή «Δακτύλιο της Φωτιάς», καθώς τέμνονται τεκτονικές πλάκες και προκαλούν μέρος των ηφαιστειακών εκρήξεων και των σεισμών του πλανήτη.

Στις 28 Σεπτεμβρίου, ένας σεισμός μεγέθους 7,5 Ρίχτερ στο κέντρο του νησιού Σουλαουέζι, προκάλεσε ένα τσουνάμι που άφησε 2.102 νεκρούς και περισσότερους από 200.000 άστεγους, κυρίως στην πόλη Πάλου και τα περίχωρά της.

Εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μήνες μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός.

Στις 26 Δεκεμβρίου 2004, ένα τσουνάμι που προκλήθηκε από έναν υποθαλάσσιο σεισμό 9,3 Ρίχτερ ανοικτά των ακτών της Σουμάτρα, προκάλεσε τον θάνατο 220.000 ανθρώπων σε διάφορες χώρες του Ινδικού Ωκεανού, εκ των οποίων 168.000 στην Ινδονησία. Ήταν η μεγαλύτερη καταστροφή αυτού του είδους στη σύγχρονη ιστορία.

Το παιδί του Κρακατόα και ίσως η φονικότερη ηφαιστειακή έκρηξη στην ιστορία της Γης

Το Άνακ Κρακατόα, όπως είναι η επίσημη ονομασία του ηφαιστείου (και θα πει «Παιδί του Κρακατόα») έχει σήμερα ύψος 305 μέτρων... Δεν ήταν, όμως, πάντα έτσι. Το 1883, η έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα αποτέλεσε μια από τις χειρότερες ηφαιστειακές εκρήξεις στην ιστορία καθώς έχασαν τη ζωή τους περίπου 36.000 άνθρωποι.

Από το κύμα της έκρηξης, οι ναυτικοί που τότε βρίσκονταν στα νερά της θάλασσας μέχρι σχεδόν και την αφρικανική ήπειρο έχασαν την ακοή τους αφού τους έσπασε τα τύμπανα των αυτιών τους.

Το τσουνάμι είχε τότε ύψος 43 μέτρων.

Για περίπου ένα χρόνο μετά την έκρηξη, οι θερμοκρασίες σε ολόκληρο τον πλανήτη επηρεάστηκαν από το σύννεφο τέφρας που έβγαλε στον ουρανό το Κρακατόα και ήταν μειωμένες κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου, ενώ το παγκόσμιο κλίμα σημαντικές διαταραχές για μια πενταετία.

Η ηφαιστειακή τέφρα τότε έφτασε ακόμη και στην αμερικανική ήπειρο. Η γεωμορφολογία των νησιών αυτών άλλαξε.

Το ηφαίστειο «γιος του Κρακατόα» που γεννήθηκε λιγότερο από 100 χρόνια πριν

Το νησί που βρισκόταν πάνω το ηφαίστειο ουσιαστικά εξαερώθηκε μετά το «μπαμ» και μάλιστα έπειτα από αυτή την έκρηξη και το ηφαίστειο Κρακατόα εξαφανίστηκε κάτω από τη θάλασσα. Ωστόσο, γύρω στο 1930 ένα νέο νησί εμφανίστηκε περίπου στην ίδια τοποθεσία, επίσης με ένα ηφαίστειο που συνεχίζει να ανεβαίνει κάθε χρόνο.

Για αυτό και βαφτίστηκε «Anak Krakatau», που σημαίνει ο «Παιδί (γιος) του Κρακατόα».