Με το βλέμμα στις κάλπες και τα καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικού

Διεθνής Τύπος, πολιτικοί αναλυτές, παγκόσμιοι ηγέτες, πολίτες αλλά και... τα καρτέλ ναρκωτικών από το Μεξικό. Όλοι έχουν κάποιο λόγο να ενδιαφέρονται για τις εκλογές στις ΗΠΑ. Και αυτό γιατί εκτός από τον 45ο τους πρόεδρο, οι ψηφοφόροι σε κάποιες πολιτείες θα κληθούν να ψηφίσουν εάν θέλουν να νομιμοποιηθεί η χρήση της μαριχουάνας -κι όχι μόνο για ιατρικούς λόγους.

Έτσι, Όρεγκον, Κολοράντο και Ουάσινγκτον θα στήσουν και μια κάλπη για το “ναι” ή “όχι' στη νόμιμη μαριχουάνα.

Νοτιότερα, στο Μεξικό, οι ναρκέμποροι κοιτούν το αποτέλεσμα της κάλπης με κομμένη την ανάσα. Όπως υπολογίζεται από το Ινστιτούτο Ανταγωνιστικότητας του Μεξικού (IMCO), η αμερικανική αγορά φέρνει κάθε χρόνο στα μεξικάνικα καρτέλ περί τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Δηλαδή... τζίρο, εξίσου υψηλό με το “χρυσό” εμπόριο της κοκαΐνης που αποφέρει 2,4 δισ. ετησίως. Περί το 70% της μαριχουάνας που εισέρχεται στις ΗΠΑ είναι μεξικάνικης προέλευσης.

Στο Μεξικό, τα ποσοστά χρήσης ναρκωτικών είναι πολύ χαμηλά. Όμως, ο πόλεμος των καρτέλ ναρκωτικών έχει στοιχίσει τη ζωή σε 60,000 ανθρώπους από το 2006. Ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας, Φελίπε Καλντερόν, έχει διαμηνύσει προς τις ΗΠΑ ότι “εάν δεν μπορούν να επιβάλλουν στοπ στη χρήση ναρκωτικών, να βρουν εναλλακτικές αγορές προμήθειας”, ήτοι... νομιμοποίηση.

Καμία από τις τρεις προαναφερθείσες αμερικανικές πολιτείες δεν έχει υψηλά ποσοστά χρήσης ναρκωτικών. Εάν όμως αρχίσουν να καλλιεργούν μαριχουάνα είναι σχεδόν αυτονόητο πόσο γρήγορα αυτή η παραγωγή θα περάσει τα σύνορα προς άλλες πολιτείες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του IMCO:

  • το κόστος νόμιμης καλλιέργειας μαριχουάνας είναι $880/κιλό
  • αν επιβληθούν οι...νόμιμοι φόροι καλλιέργειας θα φτάσει τα $2000/κιλό
  • το κόστος μεταφοράς παράνομων ουσιών είναι περίπου $500/1.000χλμ
  • άρα, το κόστος/κιλό εισαγόμενης από την Ουάσινγκτον μαριχουάνας στη Νέα Υόρκη αγγίζει τα $4000/κιλό
  • Δηλαδή, το εισαγόμενο από το Μεξικό είναι φθηνότερο.

Όμως, η ποιότητα είναι, σύμφωνα με το IMCO, που θα μετρήσει.

Η ουσία τετραϋδροκανναβινόλη (THC), που είναι ουσιαστικά αυτό που επενεργεί στον οργανισμό όταν κάποιος κάνει μαριχουάνα, στο μεξικάνικης προέλευσης χασίς είναι μόλις 6% ενώ στο αμερικανικής, λόγω κλίματος 18%. έτσι, η ποιότητα θα κερδίσει και οι ναρκέμποροι στο Μεξικό θα χάσουν περί τα 1,4 δισ. από τα 2 δισ. κερδών που έχουν ετησίως.

Ε... ίσως λοιπόν το τι θα βγάλει η κάλπη να τους νοιάζει περισσότερο ακόμη και από ότι νοιάζει, ίσως, το μέσο Αμερικανό.