Τα σχέδια Ερντογάν-Ροχανί για τη Συρία μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ

Τα σχέδια Ερντογάν-Ροχανί για τη Συρία μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ

Οι Πρόεδροι Τουρκίας και Ιράν συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία των χωρών τους

Οι Πρόεδροι του Ιράν και της Τουρκίας συμφώνησαν σήμερα, στη συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα, να ενισχύσουν τη συνεργασία των χωρών τους στη Συρία, όμως επιφυλάχθηκαν να σχολιάσουν την απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από την περιοχή.

Η συνάντηση μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ιρανού ομολόγου του Χασάν Ροχανί είχε προγραμματιστεί, πριν κάνει την ανακοίνωση για την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών ο Ντόναλντ Τραμπ. Το Ιράν, μαζί με τη Ρωσία, είναι οι βασικοί σύμμαχοι του καθεστώτος της Δαμασκού, ενώ η Τουρκία στηρίζει ένα μέρος των ανταρτών που μάχονται για την ανατροπή του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Οι τρεις χώρες είναι οι εγγυήτριες δυνάμεις της λεγόμενης «διαδικασίας της Αστάνα», που έχει ως στόχο την πολιτική διευθέτηση της κρίσης, παρακάμπτοντας τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορούν να λάβουν από κοινού η Τουρκία και το Ιράν για να βάλουν τέλος στις μάχες στην περιοχή», είπε ο Ερντογάν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες. «Η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να γίνει σεβαστή από όλες τις πλευρές. Οι χώρες μας συμφωνούν σε αυτό το σημείο», είπε από την πλευρά του ο Ροχανί, προσθέτοντας ότι συνεχίζεται η συνεργασία με την Άγκυρα στο πλαίσιο της διαδικασίας της Αστάνα.