Τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο υπενθύμισε ο Τσαβούσογλου

Τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο υπενθύμισε ο Τσαβούσογλου

«Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησίδων δεν καθορίζεται ακριβώς ούτε στη συνθήκη της Λωζάνης το 1923, ούτε στη συνθήκη των Παρισίων το 1947»

Σε θέμα εσωτερικής τριβής ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα της Τουρκίας AKP και την αντιπολίτευση της γειτονικής χώρας έχει εξελιχθεί το θέμα των Ιμίων και νησίδων στο Αιγαίο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στην τουρκική Βουλή δήλωσε μεταξύ άλλων σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu πως δεν υπάρχει καμιά ντε φάκτο αλλαγή στο καθεστώς των νησίδων του Αιγαίου, προειδοποιώντας παράλληλα εκείνους που κατηγορούν το κόμμα του ότι θέτοντας αυτό το ευαίσθητο θέμα βλάπτουν τα συμφέροντα του έθνους τους.

«Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησίδων δεν καθορίζεται ακριβώς ούτε στη συνθήκη της Λωζάνης το 1923, ούτε στη συνθήκη των Παρισίων το 1947, επομένως υπάρχει μια ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε πως «προκειμένου να λυθούν αυτά τα ζητήματα ο αείμνηστος Ισμαίλ Τσεμ μετά την κρίση των Ιμίων είχε ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές. Αν προσπαθείτε τώρα να «στριμώξετε» στη γωνία το ΑΚΡ, θα βλάψετε την Τουρκία γιατί αυτό είναι ένα ευαίσθητο θέμα για την Τουρκία.

Σε αυτό (το θέμα) αυτός που δεν πρέπει να βλαφτεί ή να βλαφτεί στο ελάχιστο είναι το ΑΚΡ. Το Γενικό Επιτελείο μας και το Υπουργείο Άμυνας συνεχίζουν τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. Αυτό το θέμα είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα, επομένως θα συνεχίσουμε τις μεταξύ μας διαβουλεύσεις. Η Βουλή αν θέλει να ενημερωθεί κεκλεισμένων των θυρών, θα το κάνουμε μετά χαράς».

Παρακαλούμε περιμένετε ...