Συνδυασμένα «πυρά» Ακάρ και Τσαβούσογλου κατά Κύπρου και Ελλάδας

Συνδυασμένα «πυρά» Ακάρ και Τσαβούσογλου κατά Κύπρου και Ελλάδας

«Όπου κι αν εκτείνεται η γεωγραφία μας- γιατί αυτή είναι η «γεωγραφική» μοίρα της Τουρκίας»

Να σταματήσουν να έχουν όνειρα θερινής νυκτός περί μηδέν εγγυήσεων και μηδέν στρατευμάτων στην Κύπρο κάλεσε την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το sigmalive.

Μιλώντας στην τουρκική εθνοσυνέλευση στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο Τσαβούσογλου επισήμανε ότι: «Πλέον δεν τίθεται θέμα έναρξης διαπραγματεύσεων απλά και μόνο για να γίνεται λόγος. Θα καθαρίσουμε πρώτα τί, γιατί και με ποιες παραμέτρους και σε ποιο πλαίσιο. Διαφορετικά δεν πρόκειται να ξεκινήσουν απλά και μόνο για να γίνεται λόγος. Αλλά υπενθυμίζω ξανά σε εκείνους που ονειρεύονται μηδέν εγγυήσεις, μηδέν στρατεύματα. Ας ξυπνήσουν από αυτό το όνειρο, να το εγκαταλείψουν, τέτοιο πράγμα δεν θα γίνει ποτέ».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υπενθύμισε επίσης ότι η Κύπρος αποτελεί εθνική υπόθεση για την Τουρκία, ζητώντας ειλικρινείς προσπάθειες για μια δίκαιη και μόνιμη λύση. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε για άλλη μια φορά την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν προσέγγισε τις προσπάθειες της Τουρκίας για λύση, ειδικά μετά το Κραν Μοντανά. Για την ανατ. Μεσόγειο ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η θέση της Τουρκίας είναι ξεκάθαρη και ότι λαμβάνει όλα τα μέτρα για την προάσπιση των συμφερόντων της στην περιοχή. «Όσον αφορά το θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Ξεκινάμε με τα πλοία μας και σκάβουμε στις περιοχές, στις οποίες μας έχει προσκαλέσει η «ΤΔΒΚ», αλλά και στις περιοχές που έχουμε καταχωρήσει εμείς παλαιότερα ως ΑΟΖ μας στα ΗΕ. Πλέον έχουμε και εμείς γεωτρύπανα. Δεν κάνουμε μόνο έρευνες, αλλά με τα πλοία μας και τους γενναίους στρατιώτες μας λαμβάνουμε και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε εκεί τα αναγκαία μέτρα», ανέφερε.

Την ίδια στιγμή ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας στη βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, υπογράμμισε τη σημασία της επίλυσης των ζητημάτων που υπάρχουν στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο υπό το πρίσμα του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο των σχέσεων της καλής γειτονίας, της φιλίας και της συνεργασίας. Ωστόσο, προέβη και πάλι στις γνωστές προειδοποιήσεις για Κύπρο, Αιγαίο και ανατ. Μεσόγειο.

«Στην Κύπρο, το Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο δεν πρόκειται να επιτρέψουμε κανένα βήμα που δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία και κανένα τετελεσμένο. Στην ανατ. Μεσόγειο δεν θα δώσουμε άδεια για μονομερείς έρευνες υδρογονανθράκων και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την εφαρμογή και υλοποίηση κανενός σχεδίου στην περιοχή, στο οποίο δεν συμμετέχει η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ». Αυτά τα θέματα τα παρακολουθούμε από πολύ κοντά», τόνισε ο Ακάρ.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας συνέχισε λέγοντας ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο καθώς και να εγγυώνται την ειρήνη και την ασφάλεια στην Κύπρο στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών περί εγγυήσεων και συμμαχίας».

Και τέλος επισήμανε ότι διεξάγονται «επιχειρήσεις στην 780 χιλιάδων χιλιομέτρων πατρίδα μας και στα 462 χιλιάδες χιλιόμετρα της μπλε πατρίδας μας, αλλά και πέρα των συνόρων μας -όπου κι αν εκτείνεται η γεωγραφία μας- γιατί αυτή είναι η «γεωγραφική» μοίρα της Τουρκίας».