Τούρκος υπουργός: Η Μεσόγειος είναι το καζάνι και εμείς η κουτάλα

Τούρκος υπουργός: Η Μεσόγειος είναι το καζάνι και εμείς η κουτάλα

«Προσευχηθείτε να βρούμε πετρέλαιο»

Τα ενεργειακά σχέδια της Τουρκίας ανέλυσε ενώπιον της τουρκικής εθνοσυνέλευσης ο υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

O Tούρκος υπουργός Ενέργειας υπογράμμισε τη σημασία της μη εξάρτησης της Τουρκίας σε ενεργειακό επίπεδο, την οποία μπορεί να το επιτύχει –όπως είπε- μόνο αν αυξηθούν οι έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά. «Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε αδιάκοπα τις σεισμικές έρευνες με το Barbaros.

Αυτή τη στιγμή ειδικά συνεχίζονται οι έρευνες στη Μεσόγειο, στα ανοιχτά της Κύπρου, αλλά μόνο έρευνες δεν φτάνουν, πρέπει να βγει και κάτι, πρέπει επομένως να προχωρήσουμε και σε γεώτρηση, γι’ αυτό πήραμε και το πλοίο μας τον Πορθητή. Περίπου πριν από ενάμιση μήνα ξεκινήσαμε την πρώτη γεώτρηση στα ανοιχτά της Αττάλειας. Μακάρι μέσα σε 3-4 μήνες να έχουμε αποτέλεσμα».

Ο Φατίχ Ντονμέζ όπως μεταδίδει το sigmalive, αναφέρθηκε ενώπιον της βουλής και στο δεύτερο γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία, κάνοντας μέχρι και έκκληση στα Θεία προκειμένου να βρεθεί πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. «Τώρα έρχεται και δεύτερο πλοίο μας, δίπλα στον Πορθητή, ξεκίνησε κι αυτό να έρχεται. Από τα τέλη Ιανουαρίου θα βρίσκεται στη Μεσόγειο.

Ας μην το αποκαλύψω τώρα το όνομα του δεύτερου πλοίου μας. Με τον Πορθητή και το άλλο πλοίο μας θα συνεχίσουμε τις έρευνες υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Η Μεσόγειος είναι το καζάνι κι εμείς η κουτάλα που ψάχνουμε σπιθαμή προς σπιθαμή. Προσευχηθείτε να τη βρούμε».

O Τούρκος υπουργός Ενέργειας ανέφερε μάλιστα ότι οι ανακαλύψεις από τις έρευνες στις υπόγειες πηγές της Τουρκίας αποτιμώνται σε 100 δις. δολάρια. «Όσο ψάχνουμε στη θάλασσα, παράλληλα θα ψάχνουμε και στη στεριά. Κάνουμε έρευνες και από αέρος. 2 αεροσκάφη μας αυτή τη στιγμή έχουν «χτενίσει» το 75% της Τουρκίας. Υπάρχουν σημαντικές ανακαλύψεις στις υπόγειες πηγές. Περίπου 100 δις. δολαρίων. Μόνο από τις έρευνες των 2 τελευταίων χρόνων», σημείωσε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...