«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο δράστης είχε τρομοκρατικά κίνητρα»

«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο δράστης είχε τρομοκρατικά κίνητρα»

Δηλώσεις του υφυπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας Λοράν Νουνιές για την επίθεση στο Στρασβούργο

«Θα πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα της δικαστικής έρευνας για να επιβεβαιώσουμε ότι η επίθεση στο Στρασβούργο ήταν τρομοκρατική» δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιές, συνιστώντας προσοχή στις εκφράσεις που χρησιμοποιούν και τα μέσα ενημέρωσης.

Σε πρωινή ραδιοφωνική συνέντευξή του γύρω στις 10.00 ώρα Ελλάδας εξήγησε ότι συνεχίζεται η καταδίωξη του δράστη που καταζητείται και δεν έχει ακόμα εντοπισθεί πού κρύβεται.

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι έχουν ήδη συλληφθεί και ανακρίνονται 5 άτομα από το περιβάλλον του, για απόπειρα ληστείας, και είναι πολύ νωρίς για να επιβεβαιώσει οτιδήποτε για συνεργούς.

Ο δράστης ήταν υπό παρακολούθηση μετά την αποφυλάκισή του το 2015, οπότε και απέκτησε φάκελο «S » που για τη γαλλική αστυνομία σημαίνει ότι θα μπορούσε ν' αποτελέσει απειλή για την κοινωνία.

Ο κ. Νουνιές εξήγησε ότι σήμερα στη Γαλλία είναι 20.000 τα άτομα που έχουν φάκελο «S» εκ των οποίων 12.000 σε πιο στενή παρακολούθηση.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, 55 τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν αποφευχθεί από το τέλος του 2013 και 15 από την αρχή του περασμένου έτους.

Αναγνώρισε ότι η «απειλή» (τρομοκρατικής ενέργειας) παραμένει σε υψηλά επίπεδα, γι' αυτό και σύστημα Vigipirate, που είναι ένα από τα εργαλεία του αντιτρομοκρατικού συστήματος για την επαγρύπνηση, πρόληψη και προστασία των πολιτών, πέρασε στην υψίστη μορφή του: «Urgence-attentat » (έκτακτη ανάγκη λόγω επίθεσης).

«Περάσαμε σε αυτό το επίπεδο εξαιτίας της χθεσινής επίθεσης» εξήγησε ο υφυπουργός. «Σημαίνει ότι θα ενισχυθούν οι δυνάμεις

«Sentinelle » (στατικοί, σε σημαντικά σημεία της πόλης ή έξω από κτίρια), ότι θα έχουμε μεγαλύτερη παρουσία στρατιωτικών, ενισχύουμε τους ελέγχους στα σύνορα, ενισχύουμε την προστασία των χριστουγεννιάτικων αγορών σε όλη τη χώρα, στο δε Στρασβούργο ο τοπικός εισαγγελέας απαγόρευσε κάθε μορφή διαδήλωσης στην πόλη».

Στο ερώτημα εάν κατά συνέπεια απαγορεύονται οι διαδηλώσεις και τις επόμενες μέρες στη χώρα, και συγκεκριμένα το Σάββατο για τα κίτρινα γιλέκα, ο κ. Νουνιές απάντησε:

«Δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο, η απαγόρευση των διαδηλώσεων αφορά αποκλειστικά το Στρασβούργο.

Ζητάμε από τα κίτρινα γιλέκα να προαναγγείλουν τη διαδήλωσή τους, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα σχετικής οργάνωσης και πλαισίωσης».

Υπενθύμισε ότι «η απειλή είναι συνεχώς παρούσα» και ότι από τις 13 Νοεμβρίου είχαν ήδη προειδοποιήσει για τους κινδύνους που διέτρεχαν εξαιτίας ατόμων που σχεδίαζαν να περάσουν στη δράση τη 17 Νοεμβρίου, επωφελούμενα από την πρώτη μεγάλη διαδήλωση των κίτρινων γιλέκων στο Παρίσι».