Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη διαδοχή της Μέρκελ

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη διαδοχή της Μέρκελ

Σε κλίμα έντασης άρχισε το Συνέδριο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα εκλεγεί ο διάδοχος της Μέρκελ στην ηγεσία του CDU

Σε κλίμα έντασης άρχισε σήμερα το Συνέδριο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα εκλεγεί ο διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία του CDU στη Γερμανία. Η καγκελάριος υποχρεώθηκε να αποσυρθεί από την προεδρία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) μετά τις εκλογικές ήττες του φθινοπώρου.

Οι 1.001 αντιπρόσωποι που συνεδριάζουν από σήμερα το απόγευμα και μέχρι το Σάββατο στο Αμβούργο πρόκειται να ορίσουν το νέο πρόεδρο του κόμματος μεταξύ τριών υποψηφίων, δύο από τους οποίους -οι Φρίντριχ Μερτς και Γενς Σπαν- σκοπεύουν να προχωρήσουν σε ρήξη με την κεντρώα γραμμή της Άνγκελα Μέρκελ και προτείνουν μια στροφή προς τα δεξιά. Η έκβαση παραμένει πολύ αβέβαιη, ιδιαίτερα μεταξύ του Μερτς και της Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η οποία παραμένει πιστή στην καγκελάριο.

Πάντως, ενώ οι «βαρόνοι» του κόμματος είχαν μέχρι τώρα αποφύγει να ταχθούν υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου για να μην σπείρουν τη διχόνοια, η ανακωχή έσπασε ξαφνικά την παραμονή του συνεδρίου.

Ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, στενός συνεργάτης της καγκελαρίου, κατηγόρησε σήμερα τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρόεδρο της Βουλής και ιστορική φυσιογνωμία του CDU, ότι ανακοίνωσε χθες την υποστήριξή του προς τον 63χρονο Φρίντριχ Μερτς. Ο Αλτμάιερ έδραξε παράλληλα την ευκαιρία κι ανακοίνωσε τη δική του υποστήριξη προς την αντίπαλο του Μερτς, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

«Αφού ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπασε τώρα το φράγμα, μπορώ να το πω: είμαι πεπεισμένος πως με την Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ έχουμε την καλύτερη ευκαιρία να ενώσουμε το CDU και να κερδίσουμε τις εκλογές», δήλωσε ο Αλτμάιερ σε συνέντευξή του στην περιφερειακή εφημερίδα Rheinische Post.

Ο Σόιμπλε ανακοίνωσε την υποστήριξή του προς τον αντίπαλο της Μέρκελ, επικρίνοντας έμμεσα, αλλά σκληρά, την πολιτική που ακολούθησε μέχρι τώρα η καγκελάριος.

Ο Μερτς είναι ένας πολιτικός που στέλνει ξεκάθαρα σήματα με ξεκάθαρες έννοιες, που έχει το θάρρος να μην αρκείται να περιμένει το τέλος μιας συζήτησης για να πάρει θέση, αλλά να την προσανατολίζει, δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Η Κραμπ-Καρενμπάουερ επιχείρησε σήμερα να εκτονώσει αυτή την πολεμική λέγοντας πως είναι δικαίωμα του Σόιμπλε να προσφέρει δημόσια την υποστήριξή του στον Μερτς. Όμως ταυτόχρονα κάλεσε την πολιτική της οικογένεια να μείνει ενωμένη μετά την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος, η οποία θα διεξαχθεί αύριο το απόγευμα.

Ένας άλλος «βαρόνος» του κόμματος, ο Άρμιν Λάσετ, πρόεδρος του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το οποίο επηρεάζει πολύ τη γερμανική πολιτική, προειδοποίησε επίσης εναντίον των εσωκομματικών διενέξεων. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τις αποφύγουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...