Συνελήφθη στα κατεχόμενα επειδή πάτησε αφίσα του Ερντογάν

Συνελήφθη στα κατεχόμενα επειδή πάτησε αφίσα του Ερντογάν

Κουρδικής καταγωγής Κύπρια υπήκοος που συμμετείχε σε διαδήλωση

Στη σύλληψη και κράτηση μίας κουρδικής καταγωγής υπηκόου της Κυπριακής Δημοκρατίας προχώρησαν οι αρχές του «ψευδοκράτους», όταν κατά την διάρκεια διαδήλωσης, πέρασε το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας, έριξε κάτω μια αφίσα που απεικόνιζε τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την πάτησε, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Φαντίλα Κίκου συνελήφθη, όταν πέρασε το οδόφραγμα του Λήδρα συμμετέχοντας σε εκδήλωση διαμαρτυρίας των Κούρδων που πραγματοποιούταν στις ελεύθερες περιοχές για την εισβολή της Τουρκίας στο Αφρίν, έριξε αφίσα του Ερντογάν στο έδαφος και την πάτησε, ενώ κρατούσε και αφίσα με τον Αμπντουλάχ Οσταλάν. Το περιστατικό δημοσιοποιεί στο σημερινό του άρθρο στην εφημερίδα Africa ο Σενέρ Λεβέντ, γράφοντας ότι η Κίκου τέθηκε υπό μονοήμερη κράτηση με απόφαση του «επαρχιακού δικαστηρίου», κατόπιν αιτήματος της «αστυνομίας» για διερεύνηση των διασυνδέσεών της στον «βορρά».

Στο πρωτοσέλιδο η εφημερίδα γράφει, ότι η γυναίκα που είναι από την Συρία και έχει υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατηγορείται με τα αδικήματα μέλους σε παράνομη οργάνωση και προσβολή εκπροσώπων ξένων κρατών. Ο Σενέρ Λεβέντ γράφει, ότι η «αστυνομία» έδειξε φωτογραφία από την εκδήλωση, στην οποία συμμετείχε στις ελεύθερες περιοχές και την ρώτησε, εάν είναι αυτή, με την Κίκου να απαντά «ναι, είμαι εγώ». Η «αστυνομία», προσθέτει ο Λεβέντ, δήλωσε πως η ύποπτη αποδέχθηκε το αδίκημα που διέπραξε, ωστόσο η ίδια δεν θεωρεί, ότι διέπραξε κανένα αδίκημα, αλλά ότι συμμετείχε «στον αγώνα ενάντια στον εισβολέα».

Στο άρθρο του με τίτλο «Τί δικαιοσύνη είναι αυτή η δικαιοσύνη;», ο Σενέρ Λεβέντ γράφει, ότι η γυναίκα συνελήφθη κατά την διάρκεια του ελέγχου στοιχείων στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας και οδηγήθηκε αμέσως σε «αστυνομικό τμήμα» για ανάκριση. Ο Λεβέντ επισημαίνει, ότι και η δική του εφημερίδα δικάζεται, γιατί έγραψε για την τουρκική επιχείρηση «Κλάδος ελαίας» των τουρκικών δυνάμεων στο Αφρίν της Συρίας. Επισημαίνει επίσης, ότι διαδηλώσεις εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν έχουν γίνει σε πολλές πόλεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. «Αν έρθουν όλοι αυτοί στην Κύπρο, τι θα κάνετε; Θα τους συλλάβετε και αυτούς;  Άγγλους, Γάλλους, Γερμανούς, Αμερικανούς; Θα τους βάλετε όλους φυλακή εδώ; Και τους Ελληνοκύπριους στο νότο; Αυτούς που βρίζουν τον Ερντογάν; Θα τους συλλάβετε κι εκείνους;» διερωτάται.

Το Κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών έχει ενημερωθεί για την παράνομη σύλληψη και κράτηση γυναίκας υπηκόου της Κυπριακής Δημοκρατίας από το κατοχικό καθεστώς και προβαίνει από την πρώτη στιγμή σε όλα τα ενδεδειγμένα διαβήματα και παραστάσεις προς την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, με την οποία βρίσκεται σε συνεχή επαφή, με στόχο τον τερματισμό της παράνομης κράτησης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου.