«Η Ρωσία ίσως αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου»

«Η Ρωσία ίσως αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου»

Σύμφωνα με τον Τούρκο ακαδημαϊκό διεθνούς πολιτικής και πολιτικής επιστήμης Χασάν Ουνάλ

Ένα πολύ ακραίο σενάριο σχετικά με την αναγνώριση ως κράτους της κατεχόμενης Κύπρου από τη Ρωσία και της Κριμαίας από την Τουρκία, ανέφερε σε συνέντευξή του ένας από τους πιο γνωστούς ακαδημαϊκούς διεθνούς πολιτικής και πολιτικής επιστήμης στην Τουρκία, ο Χασάν Ουνάλ, ο οποίος έκανε αναφορά και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα sigmalive.com.

Ερωτηθείς από την Asia Times για την Κύπρο και τη Ρωσία είπε ότι «στην τελική, θα μπορούσε να φθάσει σε ένα σημείο όπου οι Ρώσοι αναγνωρίζουν τη "βόρεια Κύπρο" και εμείς αναγνωρίζουμε την Κριμαία ως τμήμα της Ρωσίας. Βασικά, θα δημιουργούσε μια ναυτική και αεροπορική βάση στη "βόρεια Κύπρο", που θα χρησιμοποιούσε από κοινού η Ρωσία και η Τουρκία».

Συνέχισε δε λέγοντας «μην ξεχνάτε, ότι ολόκληρη η γεωπολιτική της Ανατολικής Μεσογείου έχει αλλάξει από τη Συριακή σύγκρουση. Πρέπει να υπάρχουν παραχωρήσεις. Όταν τα κράτη θέλουν να κάνουν κάτι, διατυπώνουν μια πολιτική με λίγο Διεθνές Δίκαιο, λίγα ιστορικά επιχειρήματα, την πολιτική, τον πληθυσμό, τη γεωγραφία και στη συνέχεια διατυπώνουν ένα επιχείρημα. Και αν δεν θέλεις να κάνεις τίποτα, επαναφέρεις όλα αυτά μαζί για να στηρίξεις το αντίθετο. Η άλλη σημαντική παραχώρηση είναι ότι οι Ρώσοι πρέπει να απομακρύνουν τους Αρμένιους από τα κατεχόμενα από το Αζερμπαϊτζάν εδάφη».

Όσον αφορά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ευρύτερα, είπε πως αυτό που θα έπρεπε να κάνει η Τουρκία είναι να χρησιμοποιήσει αυτό το συμβάν στην Κωνσταντινούπολη (δολοφονία Κασόγκι) για να προσεγγίσει τον Σαουδάραβα βασιλιά και να πει "Βασιλιά Σάλμαν, κοιτάξτε, ο γιος σας ενοχλεί". Αλλά, αν επιτεθείτε στον γιο του, πώς θα καλλιεργήσετε αυτή τη σχέση; Η Τουρκία έπρεπε να έχει πει: "Ας βελτιώσουμε πρώτα τις σχέσεις μας". Και επίσης "Χρειάζομαι την υποστήριξή σας στην Αίγυπτο"».

Σύμφωνα με τον Ουνάλ «αυτό θα ήταν βασικά μια κατάσταση win-win. Και θα το πουλούσα ως μεγάλη νίκη. Χρειαζόμαστε την Αίγυπτο στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό που κάνει αυτή η κυβέρνηση είναι ένα επικίνδυνο πράγμα. Έσπρωξαν το Ισραήλ και την Αίγυπτο στα χέρια των Ελλήνων στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουν σχηματίσει κατά βάση μια αντιτουρκική συμμαχία. Και αυτό είναι ανόητο από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης. Αλλά, για να φτάσουμε σ' αυτό το στάδιο, η Άγκυρα θα έπρεπε να συνειδητοποίησε το εξής πρώτα: "Βγάλτε το μυαλό σας έξω από το Ιντλίμπ (στη Συρία)».