Μια ρατσίστρια, εκλεκτή του Τραμπ, η νέα Γερουσιαστής του Μισισίπι

Μια ρατσίστρια, εκλεκτή του Τραμπ, η νέα Γερουσιαστής του Μισισίπι

Μεταξύ άλλων δήλωσε, ότι αν την προσκαλούσαν σε δημόσιο απαγχωνισμό, θα καθόταν στην πρώτη σειρά

Η λευκή Ρεπουμπλικανή Σίντι Χάιντ-Σμιθ είναι η νικήτρια του δεύτερου γύρου της ψηφοφορίας για την Γερουσία στην Πολιτεία του Μισισίπι, όπου επικράτησε του αφροαμερικανού Δημοκρατικού υποψήφιου Μάικ Εσπι, σε μία εκλογική κούρσα απρόσμενα αμφίρροπη, η έκβαση της οποίας έδωσε στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα την 53η του έδρα στην άνω βουλή των ΗΠΑ.

«Ο λόγος που κέρδισα, είναι ότι το Μισισίπι με ξέρει και ξέρει την καρδιά μου...», δήλωσε η ευνοούμενη του Ντόναλντ Τραμπ μετά την διασφάλιση της νίκης της. Την «καρδιά» της, που είναι μάλλον βαθιά θαμμένη στο μαύρο παρελθόν του Μισισίπι, της Πολιτείας του αμερικανικού Νότου με το βαρύτερο στην χώρα ιστορικό ρατσιστικής βίας κατά του αφροαμερικανικού πληθυσμού, της Πολιτείας με την μεγαλύτερη λίστα λιντσαρισμάτων αφροαμερικανών στο χρονικό της αθλιότητας που σημάδεψε την αμερικανική ιστορία.

Η Σίντι Χάιντ-Σμιθ έγραψε ιστορία στην προεκλογική εκστρατεία των ενδιάμεσων εκλογών και έστρεψε επάνω της την προσοχή της χώρας της, όταν μην μπορώντας να συγκρατήσει τα ενθουσιώδη συναισθήματά της για έναν υποστηρικτή της, δήλωσε σε προεκλογική συγκέντρωση: «Εάν με προσκαλούσε σε δημόσιο απαγχονισμό, θα καθόμουν στην πρώτη σειρά». Μία δήλωση που τιμά άλλωστε το παρελθόν της, αφού μορφώθηκε σε μία από τις ιδιωτικές ακαδημίες, που ίδρυσαν λευκοί γονείς λευκών παιδιών στην δεκαετία του ΄50, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε αντισυνταγματικά τα δημόσια σχολεία του φυλετικού διαχωρισμού.

Στα σχολικά άλμπουμ της Lawrence Academy εμφανίζεται ως cheerleader ομάδας, που είχε ως μασκότ φιγούρα των Νοτίων, που κρατά σημαία της Συνομοσπονδίας. Φωτογραφίες από την ενήλικη ζωή και την πολιτική της καριέρα μαρτυρούν την κλίση της προς τα σύμβολα των Νοτίων στον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο. Η ίδια συνόδευσε τις φωτογραφίες που ανέβασε στο Facebook από επίσκεψη στην τελευταία κατοικία του προέδρου της Συνομοσπονδίας Τζέφερσον Ντέιβις με το σχόλιο: «Η ιστορία του Μισισίπι στα καλύτερά της!».

Στην κατακραυγή που προκάλεσε με την δήλωση περί «δημόσιου απαγχονισμού», η Σίντι Χάιντ-Σμιθ αρχικά αντέδρασε λέγοντας, ότι οι δηλώσεις της παραποιήθηκαν. Αλλά τελικά ζήτησε συγγνώμη από «οποιονδήποτε αισθάνθηκε προσβεβλημένος». Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος παρευρέθηκε σε δύο προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Πολιτεία του Μισισίπι για να την υποστηρίξει, έσπευσε να την συγχαρεί με ένα από τα tweet του: «Συγχαρητήρια στην γερουσιαστή Σίντι Χάιντ-Σμιθ για την μεγάλη σου ΝΙΚΗ στην Μεγάλη Πολιτεία του Μισισίπι. Είμαστε πολύ υπερήφανοι για σένα!».