«Η Ουκρανία είναι αντιμέτωπη με πόλεμο με τη Ρωσία»

«Η Ουκρανία είναι αντιμέτωπη με πόλεμο με τη Ρωσία»

Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δηλώνει ότι η χώρα του είναι αντιμέτωπη με την «απειλή» ρωσικής εισβολής

Η Ουκρανία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με την «απειλή» της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής και του ξεσπάσματος «ενός ολοκληρωτικού πολέμου» με τη Ρωσία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, υψώνοντας ακόμη περισσότερο τον τόνο των ήδη δραματικών δηλώσεών του μετά το επεισόδιο της Κυριακής στην Αζοφική Θάλασσα.

«Ο αριθμός των (ρωσικών στρατιωτικών) μονάδων οι οποίες σταθμεύουν κατά μήκος όλων των συνόρων μας έχει αυξηθεί σημαντικά. Μια ευρείας κλίμακας ένοπλη σύρραξη με τη Ρωσία απειλεί τη χώρα», είπε ο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των ρωσικών αρμάτων μάχης στην περιοχή των συνόρων τριπλασιάστηκε τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Οι ρωσικές αρχές άνοιξαν πυρ και συνέλαβαν τρία μικρά σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας και τα πληρώματά τους την Κυριακή στην Αζοφική Θάλασσα, στα ανοικτά της Κριμαίας. Το ουκρανικό ΠΝ κατήγγειλε μια «επίθεση» των ρωσικών δυνάμεων, που χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά εναντίον των πλοίων του. Η Ρωσία κατήγγειλε μια «προκλητική ενέργεια» της Ουκρανίας.

Παράλληλα χθες Τρίτη, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Αργεντινή. «Δεν μου αρέσει καθόλου αυτή η επιθετικότητα», είπε ο Τραμπ, ο οποίος έχει κατηγορηθεί στη χώρα του ότι είναι πολύ «υποχωρητικός» έναντι της Μόσχας.

Η Ουκρανία και η Ρωσία ενεπλάκησαν στο σοβαρότερο μπραντεφέρ των τελευταίων χρόνων με το επεισόδιο της Κυριακής, που δεν είχε προηγούμενο.

«Η Ουκρανία είναι αντιμέτωπη με την απειλή ενός ολοκληρωτικού πολέμου με τη Ρωσική Ομοσπονδία», επανέλαβε ο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε σε τρία ουκρανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Ο αρχηγός του ουκρανικού Κράτους έκανε λόγο περί μεγάλης αύξησης των ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Αζοφική Θάλασσα και ενίσχυσης της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία πριν από τέσσερα χρόνια.

Το επεισόδιο της Κυριακής ήταν η πρώτη ανοικτή στρατιωτική αναμέτρηση ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και το ξέσπασμα, αργότερα την ίδια χρονιά, της ένοπλης σύρραξης στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και φιλορώσους αυτονομιστές. Πάνω από 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτόν τον πόλεμο.

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε τη Δευτέρα την επιβολή στρατιωτικού νόμου στις παραμεθόριες περιοχές της επικράτειας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε την Τρίτη την Ουκρανία εναντίον οποιασδήποτε «απερίσκεπτης» ενέργειας και εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ζητώντας της να ασκήσει πίεση στο Κίεβο. Κατά την άποψή του, οι κινήσεις της κυβέρνησης στο Κίεβο είναι «προφανές» ότι συνδέονται με τις προεδρικές εκλογές της άνοιξης στην Ουκρανία.

Η Μόσχα, που διαβεβαίωσε ότι ενήργησε «συμμορφούμενη απόλυτα προς το διεθνές δίκαιο», κατηγορεί το Κίεβο ότι αναζητεί «πρόσχημα» για να αξιώσει την «ενίσχυση των κυρώσεων» της ΕΕ και των ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας. Οι κυρώσεις αυτές επιβλήθηκαν το 2014.

Το ζήτημα της επιβολής νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Η Ουάσινγκτον, καταγγέλλοντας τις «παράνομες» ενέργειες της Μόσχας, απαίτησε χθες από την ΕΕ να «κάνει περισσότερα για να βοηθήσει την Ουκρανία», ειδικά σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, που δεν έχουν «εφαρμοστεί ακόμα πλήρως». Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Χέδερ Νάουερτ, επισήμανε ότι στο στόχαστρο πρέπει να μπει πλέον και ο ρωσικός αγωγός Nordstream 2.