Αυτό είναι το πολεμικό ναυτικό της Ουκρανίας που τα έβαλε με την Ρωσία

Αυτό είναι το πολεμικό ναυτικό της Ουκρανίας που τα έβαλε με την Ρωσία

Το καλύτερο πλοίο της είναι μια φρεγάτα Σοβιετικής σχεδίασης

Στο προσκήνιο ήρθε το ουκρανικό ναυτικό μετά το επεισόδιο στο στενό του Κερτς κατά το οποίο η Ρωσία κατέλαβε και κρατάει τρία σκάφη του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας.

Ποια είναι όμως η κατάσταση του πολεμικού ναυτικού της χώρας αυτής;

Σύμφωνα με αναλυτές επί της ουσίας του πολεμικό ναυτικό της Ουκρανίας ποτέ δεν υπήρξε αξιόμαχο καθώς μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης όσα πλοία περιήλθαν στην κατοχή του Κιέβου, ήταν επί της ουσίας δεμένα στα λιμάνια για πολλά χρόνια λόγω έλλειψης χρημάτων για καύσιμα αλλά και για ανταλλακτικά.

Η προσάρτηση της Κριμαίας εκτός από την απώλεια της περιοχής για την Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα και την απώλεια αρκετών πολεμικών πλοίων που πέρασαν στον έλεγχο της Μόσχας.

Επί της ουσίας σύμφωνα με το globalsecurity.org η Ουκρανία διαθέτει αξιόπλοα μια μίνι φρεγάτα κλάσης Krivak III Patrol Frigate, 4 κανονιοφόρους που κατασκευάστηκαν πρόσφατα στην Ουκρανία, δύο αποβατικά και μια ταχύπλοη άκατο.

Δύο από τις νέες κανονιοφόρους αυτή την στιγμή βρίσκονται μαζί με ένα ρυμουλκό υπό κράτηση από την Μόσχα η οποία μέχρι στιγμής αρνείται την επιστροφή τους.