«Πυρά» Ισραηλινού υπουργού κατά της Airbnb

«Πυρά» Ισραηλινού υπουργού κατά της Airbnb

Αφορμή η απόφαση της εταιρείας να αφαιρέσει από την πλατφόρμα τις καταχωρήσεις καταλυμάτων σε εβραϊκούς εποικισμούς

Ο Ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Γκιλάντ Ερντάν κάλεσε σήμερα σε μποϊκοτάρισμα της Airbnb, μετά την απόφαση της εταιρείας να αφαιρέσει από την πλατφόρμα της τις καταχωρήσεις καταλυμάτων στους εβραϊκούς εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Είχε προηγηθεί η χθεσινή γνωστοποίηση από τον Ερντάν, των σχεδίων της Ισραηλινής κυβέρνσης να πραγματοποιηθεί διαβουλεύσεις με την Αμερικανική κυβέρνηση, σχετικά με την ελ λόγω απόφαση της εταιρείας καταχώρησης, εύρεσης και ενοικίασης καταλυμάτων. Το Ισραήλ άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο, ότι μπορεί να στραφεί προς την Αμερικανική κυβέρνηση και να στηρίξει αγωγές εναντίον της Airbnb εντός των Αμερικανικών Πολιτειών που έχουν θεσπίσει νόμους κατά των αντι-ισραηλινών αποκλεισμών.

«Καλώ σήμερα όλους εκείνους που υποστηρίζουν το Ισραήλ και όσους εναντιώνονται σε προκατειλημμένους αποκλεισμούς, να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την Airbnb και να στραφούν σε άλλες υπηρεσίες», τόνισε ο Ερντάν σε ένα συνέδριο διπλωματών που διοργάνωσε η εφημερίδα Jerusalem Post. «Παρεμπιπτόντως, η Booking.com είναι μια εξαιρετική υπηρεσία», πρόσθεσε ο υπουργός που ηγείται των προσπαθειών της Ισραηλινής κυβέρνησης να καταπολεμήσει τα μποϊκοταρίσματα, που γίνονται προς υπεράσπιση των Παλαιστινίων.

H Airbnb ανακοίνωσε τη Δευτέρα, ότι θα αφαιρέσει τις ερχόμενες μέρες τις καταχωρήσεις στους Ισραηλινούς εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Η απόφαση αφορά περίπου 200 καταχωρήσεις. Η αφαίρεση των καταλυμάτων της Airbnb αφορά μόνο τους Ισραηλινούς εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και όχι στο ίδιο το Ισραήλ ή την Ανατολική Ιερουσαλήμ ή τα Υψίπεδα Γκολάν, περιοχές που έχει προσαρτήσει το Ισραήλ, χωρίς τη διεθνή αναγνώριση.

Σήμερα, εκπρόσωπος της εταιρείας που έχει έδρα το Σαν Φρανσίσκο, αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντάν. Οι Παλαιστίνοι από την πλευρά τους καλωσόρισαν την απόφαση αυτή. «Η Airbnb έλαβε μια απόφαση στη σωστή κατεύθυνση να σταματήσει τις εμπορικές συναλλαγές με τους ισραηλινούς εποικισμούς συμβιβάζοντας έτσι με τη διεθνή νομιμότητα», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Ουάσελ Αμπού Γιούσεφ, ανώτερος αξιωματούχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Χθες, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) χαιρέτισε την απόφαση της Airbnb και κάλεσε τον ιστότοπο τουριστικών κρατήσεων Booking.com να ακολουθήσει το παράδειγμα της Airbnb και να σταματήσει να προτείνει καταλύματα που βρίσκονται στους ισραηλινούς οικισμούς στην Δυτική Όχθη, το παλαιστινιακό έδαφος που τελεί υπό ισραηλινή κατοχή. Η Booking.com δεν απάντησε σε αιτήματα του Reuters για κάποιο σχόλιο.

Παράλληλα με τον Ερντάν, η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ Αγιελέτ Σακέντ, απευθυνόμενη στο ίδιο συνέδριο σήμερα, στήριξε την έκκληση για μποικόταρισμα της Airbnb, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ πρέπει επίσης να θεσπίσει τους δικούς του νόμους κατά των διακρίσεων.