«Άστραψε και βρόντηξε» ο Ερντογάν κατά της ΕΕ

«Άστραψε και βρόντηξε» ο Ερντογάν κατά της ΕΕ

Με αφορμή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Για στήριξη της τρομοκρατίας κατηγόρησε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), μετά την απόφαση που εξέδωσε χθες, με την οποία ζητά την απελευθέρωση του Κούρδου αντιπολιτευόμενου ηγέτη, Σελαχατίν Ντεμιρτάς που είναι φυλακισμένος από το 2016.

Την ίδια ώρα, τα πυρά του Τούρκου προέδρου δέχονται και οι χώρες μέλη της ΕΕ, στις οποίες επιρρίπτει ευθύνες ότι δεν πράττουν τα δέοντα για να εξαρθρώσουν τρομοκρατικές οργανώσεις. «Θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε τους Ευρωπαίους φίλους μας…αυτοί οι τρομοκράτες κάποια μέρα θα στρέψουν τα όπλα τους εναντίον σας».

«Θα αντεπιτεθούμε»

Το ΕΔΑΔ κάλεσε την Τουρκία να αποφυλακίσει τον Ντεμιρτάς υπογραμμίζοντας πως η προφυλάκισή του έχει διαρκέσει περισσότερο απ' ό,τι θα μπορούσε να δικαιολογηθεί και καταδίκασε την Άγκυρα να καταβάλει 10.000 ευρώ στον ενάγοντα για ηθική αποζημίωση και 15.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα. Ο Ερντογάν από την πλευρά του απάντησε ότι ο Ντεμιρτάς έχει το αίμα 50 ανθρώπων στα χέρια του.

Η Τουρκία κατηγορεί το φιλοκουρδικό κόμμα του Ντεμιρτάς, το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), για διασυνδέσεις με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), κάτι το οποίο αρνείται το HDP.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι «οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ δεν είναι καθόλου υποχρεωτικές. Θα αντεπιτεθούμε και θα βάλουμε τελεία και παύλα σ' αυτή την υπόθεση», ενώ και ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ, είχε δηλώσει πως έγκειται στην τουρκική δικαιοσύνη να εκδώσει την τελική απόφαση σ' αυτή την υπόθεση.

Όμως, αντίθετα με τους ισχυρισμούς του Ερντογάν, οι αποφάσεις που εκδίδονται από το ΕΔΑΔ έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα για τις χώρες που, όπως η Τουρκία, έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

«Θα στρέψουν τα όπλα τους εναντίον σας»

Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν επιτίθεται και κατά των χωρών μελών της ΕΕ «Θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε τους Ευρωπαίους φίλους μας…αυτοί οι τρομοκράτες κάποια μέρα θα στρέψουν τα όπλα τους εναντίον σας».

Μία ημέρα πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη Ευρωπαίων αξιωματούχων στην Άγκυρα, κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές χώρες ότι δεν πράττουν τα δέοντα για να εξαρθρώσουν «τρομοκρατικές οργανώσεις», όπως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και το δίκτυο του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Γκιουλέν.

Σε ομιλία του σε συνάντηση τοπικών αρχών, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι μέλη «τρομοκρατικών οργανώσεων» όπως του PKK μπορούν να κινούνται ελεύθερα σε πόλεις της Ευρώπης. Ενώ το PKK έχει χαρακτηριστεί και από την ΕΕ ως τρομοκρατική οργάνωση, το μπλοκ δεν βοηθά τα θύματα της οργάνωσης, συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να τους πάρουμε στα σοβαρά».

«ΕΔΑΔ, με ποια πλευρά είστε;», ανέφερε, επικρίνοντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τονίζοντας ότι καμία χώρα ή θεσμός δεν έχει το δικαίωμα να μιλά για δημοκρατία, αν αυτός στηρίζει την τρομοκρατία. «Αυτό δεν αποκαλείται στήριξη για απαίτηση δικαιοσύνης και ελευθερίας, αλλά απευθείας λατρεία και αγάπη της τρομοκρατίας», κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.