Ria Novosti: Τέλος στην διπλωματική διένεξη Ελλάδας-Ρωσίας

Ria Novosti: Τέλος στην διπλωματική διένεξη Ελλάδας-Ρωσίας

Το Ρωσικό πρακτορείο αναφέρεται στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα

Η Αθήνα θεωρεί ότι με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Μόσχα στις 7 Δεκεμβρίου θα αποκατασταθεί η συνεργασία μετά την διπλωματική διένεξη, μεταδίδει το πρακτορείο Ria Novosti, επικαλούμενο πηγή στην Αθήνα, που γνωρίζει την πορεία της προετοιμασίας της επίσκεψης.

«Με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Μόσχα στις 7Δεκεμβρίου, η Ελλάδα και η Ρωσία αποκαθιστούν την συνεργασία και διευρύνουν τις προοπτικές των ρωσο-ελληνικών σχέσεων σε διάφορους τομείς» δήλωσε η πηγή. Η Αθήνα θεωρεί, ότι οι πρόσκαιρες δυσκολίες που υπήρξαν στις σχέσεις των δύο χωρών, δεν διέγραψαν το κύριο, που χαρακτηρίζει τις διμερείς σχέσεις, επισημαίνοντας την εποικοδομητική στάση της Ρωσίας.

Η επίσκεψη Τσίπρα στην Μόσχα είχε προγραμματισθεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2018, αλλά εξαιτίας της διπλωματικής διένεξης που προέκυψε, η επίσκεψη τέθηκε υπό αμφισβήτηση, γράφει το πρακτορείο Ria Novosti στο τηλεγράφημα του από την Αθήνα, υπενθυμίζοντας ότι «στις αρχές Ιουλίου ανακοινώθηκε η απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και η απαγόρευση εισόδου σε δύο Ρώσους πολίτες». Όπως και ότι «ένα μήνα αργότερα το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε αντίμετρα». «Ωστόσο σύντομα έγινε γνωστό, ότι Μόσχα και Αθήνα διεξάγουν συνομιλίες για την αποκατάσταση των σχέσεων» σημειώνει.

Στην Αθήνα επισημαίνουν, ότι «σε κάθε περίπτωση το 2018 ήταν μια περίοδος άνθισης των ρωσο-ελληνικών σχέσεων», καθώς υπήρξαν «το Αφιερωματικό έτος τουρισμού 2017/2018, στενές επαφές, όπως και η επέτειος των 190 ετών από την σύναψη διπλωματικών σχέσεων» μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με την πηγή την οποία επικαλείται το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, στις συναντήσεις που θα έχει στην Μόσχα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν προτίθεται να θίξει το ζήτημα της διένεξης μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά θα επιβεβαιώσει την θέση της Ελλάδας, που είναι υπέρ του διαλόγου της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με την Ρωσία.

Στην Αθήνα πιστεύουν, γράφει τέλος στο τηλεγράφημα του το ρωσικό πρακτορείο, ότι «η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού λίγο πριν το τέλος του 2018 στην Μόσχα, φαίνεται πως σηματοδοτεί επίσημα το τέλος των "παρεξηγήσεων" στις διμερείς σχέσεις».