ΔΝΤ προς ΠΓΔΜ: Προχωρήστε σε μεταρρυθμίσεις

ΔΝΤ προς ΠΓΔΜ: Προχωρήστε σε μεταρρυθμίσεις

Το ΔΝΤ έχει συστήσει μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της διακυβέρνησης, του κράτους δικαίου και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

Την ανάγκη η ΠΓΔΜ να επωφεληθεί από την προοπτική ταχύτερης ολοκλήρωσής της στην ΕΕ και να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα δώσουν στη χώρα τη δυνατότητα ισχυρότερης οικονομικής ανάπτυξης, επεσήμανε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Μια αποφασιστική ώθηση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ μπορούν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη μέσω μεγαλύτερων εισροών κεφαλαίων κι ενίσχυσης της εμπιστοσύνης», αναφέρει το ΔΝΤ σε δήλωση που εξέδωσε μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του στη χώρα.

Το ΔΝΤ αναφέρει ακόμη πως η οικονομία της ΠΓΔΜ θα σημειώσει αύξηση κατά 2,8% το 2019, αφού αυξήθηκε κατά 2% φέτος. Η ανάπτυξη αναμένεται να φθάσει το 3,5% μεσοπρόθεσμα, βασισμένη σε προγραμματισμένες επενδύσεις για υποδομές και μεγαλύτερες εξαγωγές.

Ωστόσο, το Ταμείο κρούει τον κώδωνα κινδύνου για ενδεχόμενη επανάληψη της πολιτικής αβεβαιότητας, η οποία, όπως υποστηρίζει, παραμένει σημαντικός παράγοντας κινδύνου. Η κυβέρνηση, αναφέρει το ΔΝΤ, πρέπει να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες της αγοράς εργασίας, όπως οι ελλείψεις εξειδικευμένων εργαζομένων και η μετανάστευση του εργατικού δυναμικού, σε μια χώρα με επίσημο ποσοστό ανεργίας 21%.

Το ΔΝΤ έχει συστήσει μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της διακυβέρνησης, του κράτους δικαίου και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Ενώ ο τραπεζικός τομέας είναι υγιής, με τις τράπεζες καλά κεφαλαιοποιημένες με ρευστότητα και κερδοφόρες, πρέπει να διασφαλισθεί η επιχειρησιακή ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και να εντατικοποιηθεί η επίβλεψη των συστημικά σημαντικών τραπεζών, καταλήγει το ΔΝΤ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.