Στο Κογκρέσο η έκθεση των τουρκικών F-35

Στο Κογκρέσο η έκθεση των τουρκικών F-35

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αναλύει τις συνέπειες της απόκτησης των στελθ από την Άγκυρα

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ υπέβαλε στο Κογκρέσο έκθεση όπου αναλύονται οι συνέπειες της απόκτησης των 100 μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Τουρκία, σύμφωνα με πέντε άτομα που έχουν γνώση της έκθεσης, αφαιρώντας έτσι ένα βασικό εμπόδιο για τη συνέχιση της συμφωνίας.

Η σχεδιαζόμενη απόκτηση από την Τουρκία των ρωσικών S-400 έχει προκαλέσει προβληματισμούς στην Δύση, μιας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την Μόσχα ώστε να δει από κοντά τα τρωτά σημεία του πιο εξελιγμένου μαχητικού των ΗΠΑ σε μια περίοδο έντασης μεταξύ των δύο ισχυρών χωρών, λένε οι ειδικοί σύμφωνα με την Hurriyet.

H επικεφαλής του προγράμματος αγοράς εξοπλισμών του Πενταγώνου, Ellen Lord, δήλωσε στο Reuters ότι τα σχέδια της Τουρκίας να αγοράσει το σύστημα S-400 ήταν «εξαιρετικά προβληματικά» και πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν συζητήσει το θέμα με την Άγκυρα, αλλά δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι η Τουρκία είχε άλλαξε την απόφαση της για την αγορά του ρωσικού συστήματος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν για χρόνια στην Τουρκία ένα εναλλακτικό σύστημα πυραυλικής άμυνας - το σύστημα αεράμυνας Patriot που κατασκευάζεται από την Raytheon και βρίσκεται στο οπλοστάσιο πολλών χωρών του ΝΑΤΟ.

Στο πλαίσιο αυτό το Κογκρέσο των ΗΠΑ εισήγαγε τροπολογία με την οποία «πάγωνε» τις παραδόσεις των stealth μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 στην Τουρκία, μέχρι το Πεντάγωνο να καταθέσει μελέτη με τις επιπτώσεις της αγοράς των F-35 από την Τουρκία, αλλά και της συμμετοχής της στο πρόγραμμα παραγωγής του μαχητικού 5ης γενιάς.

Η Ellen Lord είπε ότι η έκθεση που κατατέθηκε στο Κογκρέσο «απλώς εξηγεί τα γεγονότα», και δεν περιέχει συγκεκριμένες προτάσεις ή συστάσεις προς το Κογκρέσο, χωρίς να θέλει να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

«Πρέπει να συνεργαστούμε με το Κογκρέσο για να αποφασίσουμε πως θα προχωρήσουμε», είπε η Lord σε συνέντευξή της στο περιθώριο διάσκεψης Αμυντικής Βιομηχανίας του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο.

Η Τουρκία τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι προχωρά με την επίμαχη αγορά των S-400 και αναμένεται να αρχίσει να παραλάβει τα συστήματα πυραύλων επιφανείας-αέρα τον Οκτώβριο του 2019.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα την Τουρκία ότι η αγορά των S-400 θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων και να σταματήσει άλλες συμφωνίες όπλων, όπως αυτή για τα F-35.

Η Τουρκία πρόκειται να παραλάβει το τρίτο και τέταρτο F-35 της τον Μάρτιο του επόμενου έτους. Οι πιλότοι της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας εκπαιδεύονται στα δύο πρώτα αεροσκάφη F-35 της Τουρκίας στην αεροπορική βάση Luke στην Αριζόνα.

Το συντομότερο χρονικό σημείο κατά το οποίο μπορούν τα αεροσκάφη να φύγουν από τις ΗΠΑ για την Τουρκία είναι το ερχόμενο καλοκαίρι αν και μπορεί να χρειαστεί και περισσότερο καταλήγει η τουρκική εφημερίδα.