Αυξήθηκαν το 2017 τα ρατσιστικά εγκλήματα στις ΗΠΑ

Αυξήθηκαν το 2017 τα ρατσιστικά εγκλήματα στις ΗΠΑ

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων λαμβάνει χώρα δύο και πλέον εβδομάδες μετά τη χειρότερη αντισημιτική επίθεση στην ιστορία των ΗΠΑ

Τον πρώτο χρόνο της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ οι Ηνωμένες Πολιτείες «είδαν» τα ρατσιστικά, αντισημιτικά και ομοφοβικά εγκλήματα να αυξάνονται κατά 17%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το FBI.

Στην ετήσια έκθεση της αμερικανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας για τα λεγόμενα «εγκλήματα μίσους» αναφέρεται πως 7.175 επιθέσεις βάσει χρώματος, καταγωγής, θρησκείας, σεξουαλικότητας, φύλου ή αναπηρίας καταγγέλθηκαν στις δυνάμεις επιβολής του νόμου το 2017 έναντι 6.121 το 2016. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό που αναφέρεται από το 2008 και για την τρίτη συνεχόμενη αύξηση σε όλες τις κατηγορίες.

Οι Αφροαμερικανοί είναι τα συχνότερα θύματα με περισσότερα από 2.000 περιστατικά. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός στοχοθετείται σε 1.130 περιστατικά, ενώ 938 επιθέσεις διαπράχθηκαν εναντίον Εβραίων, αύξηση 37%, σύμφωνα με το FBI.

«Αυτή η έκθεση είναι μια έκκληση να ενεργήσουμε» σχολίασε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκτελών χρέη υπουργού Δικαιοσύνης, Μάθιου Ουιτάκερ, που σημείωσε ότι είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος από την άνοδο του αντισημιτισμού, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων λαμβάνει χώρα δύο και πλέον εβδομάδες μετά τη χειρότερη αντισημιτική επίθεση στην ιστορία των ΗΠΑ. Την 27η Οκτωβρίου, ένας ένοπλος άνοιξε πυρ και σκότωσε 12 πιστούς σε μια συναγωγή στο Πίτσμπουργκ.