Ακάρ: Η Ελλάδα κλέβει την ΑΟΖ της Λιβύης

Ακάρ: Η Ελλάδα κλέβει την ΑΟΖ της Λιβύης

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας φέρεται να παρουσίασε χάρτες στην λιβυκή κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα θέλει να εξαφανίσει τα σύνορα της χώρας με την Τουρκία

Στην Λιβύη βρέθηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, καταγγέλλοντας, μάλιστα, την Ελλάδα σε αξιωματούχους της λιβυκής κυβέρνησης λέγοντάς τους ότι οι «Έλληνες θέλουν να σφετεριστούν την ΑΟΖ της Λιβύης», σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

«Οι Έλληνες κλέβουν την ΑΟΖ της Λιβύης» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος δημοσιεύματος της τουρκικής Yeni Safak, το οποίο αναφέρει ότι ο Χουλουσί Ακάρ παρουσίασε χάρτες στην λιβυκή κυβέρνηση για να αποδείξει ότι η Ελλάδα επιχειρεί να σφετερισθεί όχι μόνο την τουρκική, αλλά και τη λιβυκή υφαλοκρηπίδα. Πρόσθεσε μάλιστα, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, ότι η Αθήνα θέλει να εξαφανίσει τα «κοινά σύνορα» μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας φέρεται να παρουσίασε στη Λιβύη δυο χάρτες για να δείξει ότι κανένα νησί, όχι μόνο το Καστελόριζο, αλλά ούτε η Κύπρος και η Κρήτη μπορεί να έχουν πλήρη επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες, και συνεπώς μπορεί έτσι να υπάρξουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, κάτι που φυσικά προϋποθέτει την «εξαφάνιση» όλης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακόμη, ο Ακάρ φέρεται να υποστήριξε ότι η Αθήνα εκμεταλλεύτηκε την περίοδο αστάθειας που επικράτησε μετά την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι «για να σφετερισθεί μεγάλο μέρος της Λιβυκής υφαλοκρηπίδας».

Σύμφωνα με τα όσα φέρεται από την εφημερίδα να ισχυρίστηκε ο κ. Ακάρ η Ελλάδα «έχει υφαρπάξει 39.000 τ. χλμ. από την υφαλοκρηπίδα της Λιβύης» ενώ στο χάρτη που ο ίδιος είχε παρουσιάσει τον Οκτώβριο είχε υποστηρίξει ότι η Ελλάδα επιχειρεί να περιορίσει την Τουρκία σε υφαλοκρηπίδα μόλις 41.000 τ. χλμ., με την Ελλάδα και την Κύπρο να «διεκδικούν για λογαριασμό τους 104.000 τ.χλμ» σε βάρος της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Λιβύης.