Πύρινη κόλαση στην Καλιφόρνια – Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους

Πύρινη κόλαση στην Καλιφόρνια – Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους

«Η πόλη έχει καταστραφεί, τα πάντα έχουν διαλυθεί. Τίποτα δεν έμεινε όρθιο»

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πύρινη λαίλαπα στην Καλιφόρνια. Σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες και οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον πέντε νεκρούς. Η φονική πυρκαγιά κατακαίει από χθες την Καλιφόρνια και παρά την εντολή εκκένωσης που δόθηκε κι είχε ως αποτέλεσμα περίπου 75.000 σπίτια να εκκενωθούν, οι αρχές μιλούν για νεκρούς που παγιδεύτηκαν στις φλόγες ενώ βρίσκονταν στα οχήματά τους, στην προσπάθειά τους να γλυτώσουν από τη φωτιά, όπως ανακοίνωσε ο σερίφης της κομητείας Μπάτε.

Τα πέντε θύματα εντοπίστηκαν στην πόλη Πάρανταϊς, οι 26.000 κάτοικοι της οποίας είχαν λάβει όλοι τους εντολή να φύγουν. «Εξαιτίας των εγκαυμάτων τους, δεν μπορούν να αναγνωριστούν» επισημαίνει το γραφείο του σερίφη σε δελτίο τύπου.

«Η πόλη έχει καταστραφεί, τα πάντα έχουν διαλυθεί. Τίποτα δεν έμεινε όρθιο» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Καλιφόρνια Σκοτ Μακλίν. «Αυτή η φωτιά κινήθηκε με τόσο μεγάλες ταχύτητες και εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να εγκλωβιστούν στις φλόγες».

Το Πάρανταϊς δεν έχει πολλές εξόδους διαφυγής. Τα τροχαία που σημειώθηκαν μετέτρεψαν τους δρόμους σε αδιέξοδα, προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο, και οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα οχήματά τους για να γλυτώσουν από τις φλόγες, τρέχοντας μακριά, ενώ κρατούσαν στις αγκαλιές τους τα παιδιά και τα κατοικίδιά τους, περιέγραψαν αξιωματούχοι. Σε μια γυναίκα, που δεν μπορούσε να φύγει εξαιτίας του μποτιλιαρίσματος, άρχισαν οι πόνοι του τοκετού, έγραψε η εφημερίδα Enterprise-Record. «Η κατάσταση είναι χαοτική» σημείωσε ο Ράιαν Λάμπερτ, ένας αστυνομικός της τροχαίας της Καλιφόρνια.

Τρία μέτωπα

Σύμφωνα με τις αρχές, τρία μεγάλα πύρινα μέτωπα μαίνονται στην Καλιφόρνια, με τις φλόγες να εξαπλώνονται ραγδαία, αναγκάζοντας τις αρχές να προχωρήσουν νωρίτερα στην εκκένωση 75.000 κατοικιών, κοντά στην πόλη Θάουζαντ Όουκς που παραμένει σε κατάσταση σοκ μετά τη χθεσινή ένοπλη επίθεση σε κλαμπ με 12 νεκρούς.

«Το μέγεθος της καταστροφής που εμείς αντικρίσαμε είναι πραγματικά απίστευτο και ραγίζει καρδιές» υποστήριξε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε και μεταδόθηκε απευθείας στο Facebook, ο αξιωματούχος του γραφείου αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, Μαρκ Γκιλαρντούτσι.

Εκκενώθηκαν 75.000 κατοικίες

Η εντολή για την εθελούσια απομάκρυνση των κατοίκων από 75.000 σπίτια εκδόθηκε υπό την απειλή της φωτιάς Γούλσεϊ, που έχει εξαπλωθεί σε περιοχές του Θάουζαντ Όουκς στην κομητεία Βεντούρα, βορειοδυτικά του Λος Άντζελες.  Στο πολιτιστικό κέντρο για εφήβους του Θάουζαντ Όουκς οι αρχές εγκατέστησαν έναν χώρο υποδοχής για τους ανθρώπους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Ο χώρος αυτός χρησίμευε ως τώρα ως κέντρο παροχής βοήθειας στις οικογένειες των θυμάτων του μακελειού.

Στους χώρους υποδοχής των πυρόπληκτων οι αρμόδιοι διανέμουν προστατευτικές μάσκες στους πολίτες, όπως έγινε γνωστό από τις υπηρεσίες Πρώτων Βοηθειών της κομητείας Βεντούρα.

Η πυρκαγιά Γούλσεϊ κατακαίει περιοχές και της κομητείας του Λος Άντζελες, όπου εκδόθηκαν επίσης εντολές εκκένωσης για την περιοχή νότια του αυτοκινητόδρομου 101, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία του Λος Άντζελες. Η πύρινη λαίπαπα έχει διασχίσει κάθετα σε αρκετά σημεία τον αυτοκινητόδρομο 101, μεταξύ αυτών στις περιοχές Καλαμπάσας και Αγκούρα Χιλς και κινείται νοτιότερα προς τις ακτές του Μαλιμπού, γνωστοποίησε σε ένα tweet η αρχή Έρευνας και Διάσωσης του Μαλιμπού. Τμήματα του αυτοκινητοδρόμου έκλεισαν στις κομητείες του Λος Άντζελες και της Βεντούρα.

Η φονική πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα νότια της πόλης Σίμι Βάλεϊ. Την ίδια ώρα, στην κομητεία Βεντούρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά Χιλ, η οποία έχει ήδη κατακάψει 40.470 στρέμματα γης.

Στη βόρεια Καλιφόρνια, η πυρκαγιά Καμπ εξαπλώνεται ραγδαία στα περίχωρα της πόλης Τσίκο, αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, μετά το καταστροφικό πέρασμά της από την πόλη Πάρανταϊς, όπως ανέφεραν αξιωματικοί της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Καλιφόρνια.

Οι εντολές εκκένωσης αφορούν την ανατολική πλευρά του Τσίκο, μιας πόλης με πληθυσμό περίπου 93.000 ανθρώπων, που βρίσκεται σε απόσταση 145 χλμ βόρεια του Σακραμέντο.

Η πυρκαγιά Φάιρ, η οποία καίει ανεξέλεγκτα σε μια έκταση 81.000 στρεμμάτων, κινείται δυτικά με την ταχύτητα των ανέμων στα 56 χλμ των ώρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.