Παραμένει το χάσμα ΕΕ – Ιταλίας για τον ιταλικό προϋπολογισμό

Παραμένει το χάσμα ΕΕ – Ιταλίας για τον ιταλικό προϋπολογισμό

«Τα βασικά σημεία του προϋπολογισμού μας δεν αλλάζουν, αλλά θα συνεχίσουμε να συζητάμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» τόνισε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών

Επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά η διαφωνία μεταξύ ΕΕ και Ιταλίας σχετικά με τον ιταλικό προϋπολογισμό για το 2019. Παρά τις πιέσεις η ιταλική κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της, δηλώνει όμως ότι επιθυμεί να συνεχίσει το διάλογο με την Κομισιόν.

Στη σημερινή συνάντηση του Ιταλού υπουργού Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, με τον πρόεδρο του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, δεν υπήρξε καμία θετική εξέλιξη με τις δύο πλευρές να δηλώνουν απλά ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί.

«Τα βασικά σημεία του προϋπολογισμού μας δεν αλλάζουν, αλλά θα συνεχίσουμε να συζητάμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η μείωση των προοπτικών ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως και στην Ιταλία, αποδεικνύουν την ορθότητα των παρεμβάσεών μας», τόνισε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία. Από την μεριά του, ο πρόεδρος του Eurogroup κατέστησε σαφές ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ στηρίζουν της θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Είναι προς το συμφέρον όλων, ο διάλογος να φέρει αποτελέσματα. Κάποιες αμφιβολίες των αγορών πλανώνται πάνω από την οικονομική στρατηγική της Ιταλίας. Η απάντηση που η κυβέρνηση της Ρώμης πρέπει να στείλει στις Βρυξέλλες μέχρι την Τρίτη, είναι η ευκαιρία για να απομακρυνθούν οι αμφιβολίες αυτές», τόνισε ο Σεντένο. Και υπογράμμισε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία σε ό,τι αφορά την παραμονή της Ιταλίας στη ζώνη του ευρώ.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών αποσαφήνισε ακόμη ότι «θα τεθούν οι προϋποθέσεις ώστε η ιταλική δημόσια οικονομία να μην απομακρυνθεί από τις προβλέψεις και τα ποσοστά που επεξεργάσθηκε η κυβέρνηση». Παράλληλα, συμπλήρωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «θα λάβουμε υπόψη μας και την εξέλιξη της συνολικής οικονομικής κατάστασης».

Παρακαλούμε περιμένετε ...