Έξι συλλήψεις για σχέδιο επίθεσης κατά του Μακρόν

Έξι συλλήψεις για σχέδιο επίθεσης κατά του Μακρόν

Πέντε άνδρες και μία γυναίκα που ανήκουν στην άκρα δεξιά φέρεται πως συνωμοτούσαν για να επιτεθούν στον Γάλλο Πρόεδρο

Η Γαλλική αστυνομία συνέλαβε σήμερα πέντε άνδρες και μία γυναίκα, που ανήκουν όλοι στην άκρα δεξιά, οι οποίοι φέρεται να συνωμοτούσαν για να επιτεθούν στον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε αξιωματούχος που πρόσκειται στην έρευνα.

Η πηγή είπε, πως η υπηρεσία εσωτερικής κατασκοπίας της Γαλλίας (DGSI) έδωσε την εντολή για τις εφόδους σε τρεις διαφορετικές περιοχές, αφού έλαβε πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες, που προκάλεσαν υποψίες για ένα «αόριστο και ασαφές» σχέδιο εναντίον του Προέδρου. Αστυνομικές πηγές δήλωσαν, πως οι έξι είναι μέλη της Γαλλικής άκρας δεξιάς. Συνελήφθησαν σε εφόδους που πραγματοποιήθηκαν στα διαμερίσματα της Ιζέρ, νοτιοανατολικά της Λιόν, του Μοζέλα, στα σύνορα με τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο και της Ιλ-ε-Βιλέν, κοντά στην πόλη Ρεν, στα βορειοδυτικά. Προς το παρόν δεν είναι σαφές ποια ήταν η σχέση μεταξύ των συλληφθέντων.

Σε συνέντευξή του που δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή ο Μακρόν προειδοποίησε για την απειλή που συνιστούν ακροδεξιά κινήματα σε όλη την Ευρώπη, λέγοντας πως η αδιαφορία στη διάρκεια της δεκαετίας του 1930 ήταν αυτό που άνοιξε τον δρόμο για την άνοδο του Χίτλερ στη Γερμανία και του Μουσολίνι στην Ιταλία. Τον Ιούνιο, δέκα άνθρωποι που συνδέονταν με τη γαλλική άκρα δεξιά τέθηκαν υπό επίσημη έρευνα με την υποψία των διασυνδέσεων με τρομοκρατικά δίκτυα.

Πηγή προσκείμενη στην έρευνα δήλωσε, πως οι δέκα ανήκαν σε μια σκληροπυρηνική οργάνωση, που είχε δηλώσει σκοπό της είναι «να πολεμήσει εναντίον της απειλής του Ισλάμ» και πως θεωρούνταν ύποπτοι για σχέδιο επίθεσης εναντίον μουσουλμάνων. Οι έφοδοι που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο οδήγησαν στην κατάσχεση υλικών για την κατασκευή εκρηκτικών καθώς και όπλων και πυρομαχικών.

Δεν είναι σαφές, αν η σημερινή επιχείρηση ασφαλείας συνδεόταν με τις συλλήψεις του Ιουνίου.