Μια μέρα από τη ζωή ενός οδηγού φορτηγού της Coca-Cola

Μια μέρα από τη ζωή ενός οδηγού φορτηγού της Coca-Cola

Τι περιλαμβάνει η βάρδια του

Ένας νεοϋορκέζος επαγγελματίας οδηγός που κάνει παραδόσεις Coca-Cola με το φορτηγό του δέχτηκε να αφήσει έναν δημοσιογράφο του Business Insider να τον ακολουθήσει στο μακρύ του ταξίδι μέσα στην πόλη.

Όπως και οι συνάδελφοί του, το ωράριό του ξεκινά στις 4:00 τα ξημερώματα και η μέρα του περιλαμβάνει παραδόσεις καφασιών σε όλο το Μανχάταν. Αυτό κάνει ο 66χρονος Miguel Santiago τα τελευταία 20 χρόνια, τροφοδοτεί την πόλη με τα μπουκάλια του γνωστού αναψυκτικού, δίνοντας ουσιαστικά ζωή σε αυτό που είναι η Coca-Cola.

Κάθε μα κάθε πρωί οδηγεί ένα φορτηγό γεμάτο με προϊόντα της Coca-Cola στον σταθμό Penn Station της Νέας Υόρκης, όπου με τον βοηθό του Louis Gonzales, ο οποίος εργάζεται επίσης 18 χρόνια σε αυτή τη θέση, ξεκινούν την περιπλάνησή τους στην αχανή πόλη.

Κάθε φορτηγό, όπως λέει, μπορεί να χωρέσει 600 καφάσια των 24 μπουκαλιών, κάτι που σημαίνει πως παραδίδουν κάθε μέρα ακόμα και 14.400 μπουκάλια. Η βάρδια ξεκινά από το κέντρο διανομής τηςLiberty Coca-Cola στο Μπρονξ στις 4:00 π.μ., όπου βρίσκει το φορτηγό του γεμάτο με τα προϊόντα.

Μέχρι τις 4:30 έχει παραλάβει το καθημερινό του δρομολόγιο, ελέγχει λοιπόν πως το φορτίο του είναι εντάξει, αλλά και το φορτηγό του έτοιμο για το ταξίδι του. Μια διαδικασία που κρατά λιγότερο από ώρα. Οι Δευτέρες και οι Τρίτες, λέει, είναι οι πιο δύσκολες μέρες, καθώς προμηθεύει καταστήματα και εταιρίες που στοκάρουν προϊόντα για όλη τη βδομάδα.

Το σύστημα μάλιστα με τα δρομολόγια σέβεται την παλαιότητα, κι έτσι ο Santiago, ένας από τους παλιότερους από τους 100 οδηγούς της Liberty Coca-Cola, έχει πλέον το προνόμιο να διαλέγει από τους πρώτους. Και διαλέγει συνήθως το Penn Station του Μανχάταν που είναι κοντά, όπου παρκάρει το φορτηγό του και κάνουν τις παραδόσεις με τα πόδια, καθώς οι πελάτες βρίσκονται τριγύρω.

Μέχρι τις 6:40 π.μ., έχει ήδη παρκάρει και ξεκινά τις παραδόσεις, αδειάζοντας σταδιακά το φορτηγό του. Και προγραμματίζει το δρομολόγιό του με βάση το ωράριο των πελατών του, καθώς οι φούρνοι ανοίγουν πρώτοι, μετά τα καταστήματα εστίασης κ.ο.κ.

Κατά τις 7:20, έχοντας δουλέψει περισσότερες από 3 ώρες, κάνει διάλειμμα για το κολατσιό του. Στη συνέχεια εφοδιάζει αυτόματους πωλητές και καταστήματα που ανοίγουν αργότερα ή δέχονται τις προμήθειες μετά τις 11:00 το πρωί.

Κι όλα αυτά μέσα στα στραβά βλέμματα πεζών, ποδηλατών και αυτοκινητιστών, καθώς οι παραδόσεις προϊόντων είναι δύσκολη δουλειά και συχνά μπαίνουν στον δρόμο πολλών.

Η δουλειά του σταματά κατά το μεσημεράκι, στις 12:30 μ.μ., όταν το πρόγραμμα βγήκε για τη μέρα. Σε μία ώρα θα βρίσκεται στην κεντρική αποθήκη στο Μπρονξ, όπου θα ξεφορτώσει τα καφάσια και θα καθαρίσει το φορτηγό. Και η βάρδια φτάνει σιγά-σιγά στο τέλος της.