200 εκατ. επιβάτες στο επικών διαστάσεων αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

200 εκατ. επιβάτες στο επικών διαστάσεων αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

Το μεγαλόπνοο έργο της Τουρκίας που αν και εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα θα ολοκληρωθεί το 2030

Είναι φιλόδοξο, βραβευμένο και ήδη προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις. Ο λόγος για το φαραωνικών διαστάσεων νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης που εγκαινιάστηκε επισήμως τη Δευτέρα - αν και δεν θα λειτουργήσει πλήρως μέχρι το τέλος του έτους.

Και τότε γιατί η βιασύνη αν δεν είναι έτοιμο; Λοιπόν υπάρχει συμβολική σημασία: η 29η Οκτωβρίου σηματοδοτεί την 95η επέτειο της ίδρυσης της Τουρκίας ως δημοκρατίας. Το νέο αεροδρόμιο στοχεύει να εδραιωθεί ως ένας σημαντικός ταξιδιωτικός κόμβος και βασικός «παίκτης» στον κόσμο της παγκόσμιας αεροπορίας, χάρη στη σύνδεση Ανατολής και Δύσης.

Το γιγαντιαίο αεροδρόμιο στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας θα έχει ετήσια χωρητικότητα 90 εκατομμυρίων επιβατών κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων λειτουργίας του, φτάνοντας τα 150 εκατομμύρια κατά τη δεύτερη φάση. Αλλά έως ότου ολοκληρωθεί, μέχρι το 2030, η ικανότητά του αναμένεται να ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια. Αν σας αρέσουν οι συγκρίσεις, το επόμενο τεραστίων διαστάσεων αεροδρόμιο στον κόσμο στην Ατλάντα των ΗΠΑ, φιλοξένησε πάνω από 103,9 εκατομμύρια επιβάτες πέρυσι.

Ο αερολιμένας της γειτονικής χώρας διαθέτει κάποια δεδομένα που ζαλίζουν: Καλύπτει μια έκταση 76,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων - έχει το ίδιο μέγεθος με την αγγλική πόλη Λέστερ όπως γράφει το CNN. Αρχικά θα ανοίξει με δύο μόνο αεροδιαδρόμους, αλλά στην τελική του μορφή, θα έχει έξι μέχρι το 2030. Τρία τερματικά κτίρια θα καλύπτουν 100.000 τετραγωνικά μέτρα χώρου για εμπορικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων και μιας τεράστιας έκτασης ισάριθμης με επτά γήπεδα ποδοσφαίρου για καταστήματα με αφορολόγητα προϊόντα.

Σημειώστε επίσης: Θα υπάρχουν 114 πύλες, 40.000 θέσεις στάθμευσης, 20.000 θέσεις και 228 γραφεία ελέγχου διαβατηρίων. Το αεροδρόμιο έχει υπογράψει συμφωνία με το ξενοδοχείο Yotel για να ανοίξει το μεγαλύτερο ξενοδοχείο της Ευρώπης κοντά σε τερματικούς σταθμούς, με 451 δωμάτια (και 102 επιπλέον).

Όσον αφορά τη συνδεσιμότητα, το αεροδρόμιο υπόσχεται να προσφέρει πτήσεις σε περισσότερους από 350 προορισμούς που θα εκτελούνται από περίπου 100 αεροπορικές εταιρείες.

Οι εσωτερικοί χώροι του αεροδρομίου θα έχουν έντονο το στοιχείο της ανατολής ενώ ο πύργος ελέγχου σε σχήμα τουλίπας κέρδισε το Βραβείο Διεθνούς Αρχιτεκτονικής του 2016. Στα δεκάδες συν, είναι η χρήση έξυπνων εφαρμογών και τεχνητής νοημοσύνης για τους επιβάτες, τα σύστημα ασφαλείας υψηλής τεχνολογίας με αναγνώριση προσώπου και περισσότερες από 9.000 κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης.