Σκληρό πλήγμα για τον υποψήφιο του Κόμματος των Εργαζομένων στην Βραζιλία

Σκληρό πλήγμα για τον υποψήφιο του Κόμματος των Εργαζομένων στην Βραζιλία

Ο τρίτος των εκλογών στη Βραζιλία δεν παίρνει το μέρος κανενός στον δεύτερο γύρο

Ο κεντροαριστερός Σίρου Γκόμες, ο οποίος ήρθε τρίτος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Βραζιλίας, δήλωσε χθες ότι δεν θα δώσει καμία κατεύθυνση στους ψηφοφόρους του όσον αφορά το ποιον από τους δύο υποψηφίους να υποστηρίξουν σήμερα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξάγονται στη χώρα.

Ο υποψήφιος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Εργατικού Κόμματος (PDT) συγκέντρωσε ποσοστό 12,5% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, το οποίο τον έφερε στην τρίτη θέση μετά τον υποψήφιο της ακροδεξιάς Ζαΐχ Μπολσονάρου, που είναι και το μεγάλο φαβορί των σημερινών εκλογών, και τον Φερνάντου Χαντάντ, υποψήφιο του Κόμματος των Εργαζομένων (PT).

«Βεβαίως, όλος ο κόσμος θα προτιμούσε με τον τρόπο μου να πάρω το μέρος κάποιου και να συμμετάσχω στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά δεν θέλω να το κάνω για έναν πολύ πρακτικό λόγο, τον οποίο δεν θέλω να πω τώρα» δήλωσε ο Γκόμες σε βίντεο που μεταδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη στάση του.

«Καθώς, αν δεν μπορώ να βοηθήσω, δεν θέλω και να αποτελέσω εμπόδιο» πρόσθεσε.
Οι δημοσκοπήσεις που είχαν γίνει πριν από τον πρώτο γύρο παρουσίαζαν τον Γκόμες ως τον μόνο υποψήφιο που θα μπορούσε να νικήσει τον Μπολσονάρου στον δεύτερο γύρο.

Μερικές ημέρες μετά τον πρώτο γύρο της 7ης Οκτωβρίου, στις οποίες ο Ζαΐχ Μπολσονάρουβγήκε πρώτος με 46% των ψήφων, το Δημοκρατικό Εργατικό Κόμμα είχε εκφράσει έπειτα από συνέδριό του στην Μπραζίλια «την κρίσιμης σημασίας υποστήριξή του στην υποψηφιότητα του Χαντάντ για να αποφευχθεί η νίκη των πιο αντιδραστικών δυνάμεων και η ήττα της δημοκρατίας» στη Βραζιλία.

Ωστόσο ο Σίρου Γκόμες, ο οποίος απουσίαζε από τη χώρα κατά την προεκλογική εκστρατεία για τον β' γύρο των προεδρικών εκλογών και επέστρεψε την Παρασκευή το βράδυ στην έδρα του στην Φορταλέζα, στη βορειοανατολική Βραζιλία, δεν μετείχε σε καμία συγκέντρωση.

Η δήλωση αυτή του Γκόμες αποτελεί ένα πολύ σκληρό πλήγμα για τον υποψήφιο του Κόμματος των Εργαζομένων, το οποίο δεν κατάφερε τελικά να συσπειρώσει τα κεντρώα κόμματα γύρω από τον υποψήφιό του για να αντιμετωπιστεί η άνοδος της ακροδεξιάς στη Βραζιλία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο ακροδεξιός υποψήφιος πιστώνεται το 56% των ψήφων στις σημερινές εκλογές, έναντι του 44% που συγκεντρώνει ο υποψήφιος του Κόμματος των Εργαζομένων.