Η προπαγάνδα των ναζί μέσα από φωτογραφίες που καθήλωναν

Η προπαγάνδα των ναζί μέσα από φωτογραφίες που καθήλωναν

Δείτε τις εικόνες από το φακό της εποχής

Η εικόνα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας την περίοδο τόσο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όσο και ειδικότερα πριν από αυτόν, καθώς η χρήση της για προπαγανδιστικούς σκοπούς, υπήρξε καθοριστική στην άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία.

Βασικός στόχος του Γιόζεφ Γκέμπελς που ανέλαβε στις 13 Μαρτίου 1933 επικεφαλής του υπουργείου προπαγάνδας του Ράιχ ήταν να εμφυσήσει στον γερμανικό λαό την ισχύ των ναζί.

Ο Γιόζεφ Γκέμπελς ήταν ένας από τους πλέον έμπιστους συνεργάτες του Χίτλερ, και το όνομα του υπουργείου που ανέλαβε την προπαγάνδα ήταν «Υπουργείο Λαϊκής Διαφώτισης και Προπαγάνδας» του Ράιχ. Αυτή η οργάνωση ήλεγχε ό,τι γραφόταν, τις εκπομπές όλων των μέσων (εφημερίδες, ραδιοφωνικά προγράμματα και κινηματογραφικές ταινίες) καθώς και τη δημόσια ψυχαγωγία και τα πολιτιστικά προγράμματα (θέατρο, τέχνες και μουσική). Ο Γκέμπελς εμφύσησε ναζιστικές ιδέες και ρατσισμό στα μέσα αυτά.

Η μαζικότητα, το μεγαλείο και η σωματική ρώμη της Αρείας φυλής και μέσω αυτής του ναζιστικού κινήματος που προωθούσε ο Γκέμπελς, μέσα από φωτογραφίες που έβαζε στις εφημερίδες της εποχής το υπουργείο Προπαγάνδας, έκαναν την μεγαλύτερη μερίδα του Γερμανικού λαού είτε να συνταχθεί με το καθεστώς, είτε να καταπνίξει τις όποιες αντιρρήσεις είχε, είτε ακόμα και να αυτοεξοριστεί.

Δείτε τις φωτογραφίες