«Μεγάλες δυνάμεις» στήνουν πλοία σε επίδειξη δύναμης προς την Τουρκία

«Μεγάλες δυνάμεις» στήνουν πλοία σε επίδειξη δύναμης προς την Τουρκία

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Δεν δεχόμαστε συμβουλές από την Ελλάδα

Ξεκίνησε από τις 24 Οκτωβρίου νότια και νοτιοδυτικά της Κύπρου πολυεθνική άσκηση πολεμικού ναυτικού μεγάλων χωρών, με πρωτοφανή συμμετοχή ισχυρών ναυτικών δυνάμεων σύμφωνα με την ιστοσελίδα philenews.com.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του news.gr από στρατιωτικές πηγές πρόκειται για άσκηση Έρευνας και Διάσωσης που διοργανώνει η Κύπρος για 5η χρονιά. Σε αυτή θα συμμετάσχουν εκτός της διοργανώτριας χώρας η Ελλάδα με μία φρεγάτα, το Ισραήλ, η Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ.

Η χρονική της διάρκεια, αλλά και η θαλάσσια έκταση που διεξάγεται, στέλνει μηνύματα σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις αλλά και τις επικείμενες γεωτρήσεις. Έτσι, ξεκίνησαν τα μέτρα που σχεδιάζονται όχι μόνο από την Κύπρο, για απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις αλλά και κυρίως για προστασία των επόμενων δύο γεωτρήσεων των ExxonMobil- Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Μόνο οι ημερομηνίες και η διάρκεια της πολυεθνικής άσκησης, είναι χαρακτηριστική: Η Navtex που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία αναφέρει ότι οι ασκήσεις και η δέσμευση της μεγάλης σε έκταση περιοχής, ξεκίνησαν από τις 24 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 20 Νοεμβρίου, θα είναι δηλαδή διάρκειας σχεδόν ενός μήνα.

Η περιοχή που δεσμεύτηκε περιλαμβάνει και υπερκαλύπτει το χρονικό διάστημα έλευσης και εγκατάστασης του γεωτρύπανου στους στόχους «Δελφίνη» και «Γλαύκος», όπως υπερκαλύπτει και όλες τις πιθανές πορείες των πλοίων υποστήριξης των γεωτρήσεων από το λιμάνι Λεμεσού, αλλά και πτήσεων των ελικοπτέρων που θα εξυπηρετούν το γεωτρύπανο.

Επίσης, οι ΗΠΑ έχουν καταστρώσει από καιρό ενισχυμένο σχέδιο διπλωματικής - αμυντικής προστασίας των γεωτρήσεων των ExxonMobil- Qatar Petroleum.

Την ίδια στιγμή ο τουρκικός τύπος και συγκεκριμένα η Yeni Safak  επιβεβαιώνει την αγορά γεωτρύπανου έναντι 262.5 εκατομμυρίων δολαρίων. O σκοπός αυτής της αγοράς από την Άγκυρα αποσκοπεί, σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, στην ενίσχυση υποβοήθηση των γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο σε μεγάλα βάθη.

Μπορεί να φτάσει τα 10 χιλιάδες πόδια βάθος, ενώ αν προστεθεί επιπλέον εξοπλισμός να φτάσει ακόμη και στα 12 χιλιάδες πόδια. Το προσωπικό του νέου γεωτρύπανου θα είναι Τούρκοι αλλά και ξένοι μηχανικοί.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Δεν δεχόμαστε συμβουλές από την Ελλάδα

Η Τουρκία δεν δέχεται συμβουλές από την Ελλάδα για τις τεχνικές οριοθέτησης των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας, αναφέρει ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, σύμφωνα με το «Φιλελεύθερο».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «όσον αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας, η Τουρκία, όπως και πριν, έτσι και από δω και τώρα θα συνεχίσει να ενεργεί με βάση τις αρχές του δικαίου και τις σχετικές ειδικές συνθήκες».