Ο τυφώνας Ουίλα «σφυροκοπά» περιοχές του Μεξικό

Ο τυφώνας Ουίλα «σφυροκοπά» περιοχές του Μεξικό

Κινείται με ανέμους 195 χιλιομέτρων και σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του

Τις ακτές του Μεξικό στον Ειρηνικό Ωκεανό, πλήττει από αργά το βράδυ της Τρίτης ο Ουίλα, τυφώνας Κατηγορίας 3 που κινείται με ανέμους 195 χιλιομέτρων την ώρα προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης. Εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων σε τουριστικά θέρετρα, απομακρύνθηκαν πάνω από 4.000 χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονταν σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

Ο πυρήνας του τυφώνα Ουίλα, που ήδη προκάλεσε πλημμύρες κατά τόπους, έφθασε στη γη κοντά στην 'Ισλα δελ Μπόσκε, στην Πολιτεία Σιναλόα (βορειοδυτικά).

Ο Ουίλα συγκαταλέγεται στους ισχυρότερους τυφώνες που έχουν πλήξει τις μεξικανικές ακτές στον Ειρηνικό τα τελευταία χρόνια. Αναμένεται πάντως να εξασθενίσει γρήγορα καθώς θα κινείται πάνω από τη γη, προέβλεψε το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων και Τυφώνων (NHC).

Ο τυφώνας «ήταν πολύ ισχυρός», αφηγήθηκε η Σεσίλια Κρέσπο, εκπρόσωπος της αστυνομίας στην Εσκουινάπα, μια παραθαλάσσια πόλη 30.000 κατοίκων, από όπου πέρασε ξυστά ο Ουίλα. «Ξερίζωσε δέντρα, έριξε κάτω λάμπες, στύλους, τοίχους (...) Δεν έχουμε ρεύμα», πρόσθεσε μιλώντας στο Reuters.

Ο Ουίλα έπληξε μια περιοχή περίπου 80 χιλιόμετρα νότια της πόλης Μασατλάν (500.000 κάτοικοι), ενός δημοφιλούς τουριστικού προορισμού στη Σιναλόα. Ο τυφώνας είχε φθάσει στην ανώτατη βαθμίδα της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, με ανέμους 260 χιλιομέτρων την ώρα, τη Δευτέρα, πριν εξασθενίσει ξανά.

Ο πυρήνας του τυφώνα κινείται προς την Πολιτεία Ντουράνγκο.

Στις περιοχές από όπου θα περάσει ο Ουίλα οι βροχοπτώσεις μπορεί να φθάσουν ακόμη και τα 45 εκατοστά, προειδοποίησε το NHC, που εδρεύει στο Μαϊάμι.

Οι αρχές στην Πολιτεία Ναγιαρίτ ανακοίνωσαν ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα. Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες του Μεξικού και των ΗΠΑ, παρότι εξασθένισε, ο τυφώνας παραμένει «εξαιρετικά επικίνδυνος».

Στις περιοχές που αναμενόταν να πληγούν αναπτύχθηκαν προληπτικά μονάδες του στρατού για να συνδράμουν εάν οι ζημιές είναι μεγάλες.

Οι πλημμύρες που ενδέχεται να προκαλέσει ο Ουίλα ενδέχεται να είναι ακόμη χειρότερες εξαιτίας του ότι κάποιες περιοχές είχαν ήδη πληγεί από την τροπική καταιγίδα Βισέντε.

Τον Σεπτέμβριο, τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των ξαφνικών πλημμυρών που προκάλεσαν οι βροχές στις Πολιτείες Σιναλόα και Μιτσοακάν. Την περασμένη εβδομάδα, 11 άνθρωποι, ανάμεσά τους επτά παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στην Οαχάκα (νότια), λόγω της κακοκαιρίας που σάρωσε την Πολιτεία.