Θρίλερ για γερά νεύρα στα Σκόπια για την Συμφωνία των Πρεσπών

Θρίλερ για γερά νεύρα στα Σκόπια για την Συμφωνία των Πρεσπών

Εν μέσω πιέσεων και ζυμώσεων επιχειρείται η εξασφάλιση πλειοψηφίας 2/3 στη Βουλή από την κυβέρνηση

«Γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων στη Βουλή», προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος, δήλωσε πριν από λίγο σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ εξερχόμενος του Κοινοβουλίου της χώρας.

«Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες» πρόσθεσε. Η συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ, στην οποία εξετάζεται η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας, η οποία ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Αρχικά είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 12:00 το μεσημέρι τοπική ώρα, αναβλήθηκε για τις 15:00 τοπική ώρα και σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αναμένεται τελικά να ξεκινήσει στις 21:00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδος).

Νωρίτερα, ορισμένα ΜΜΕ των Σκοπίων μετέδιδαν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ φέρεται να είχε εξασφαλίσει πλειοψηφία 2/3, προκειμένου η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να προχωρήσει στα επόμενα στάδια. Οι ζυμώσεις στη γειτονική χώρα είναι έντονες, μετά και τη δήλωση από τη γειτονική Σερβία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, ότι «πέραν της συμφωνίας των Πρεσπών, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση (για την ΠΓΔΜ). Αυτή είναι η μόνη ιστορική ευκαιρία».

Πιέσεις από το ΕΛΚ προς το αντιπολιτευόμενο VMRO

Πιέσεις προς τους βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO άσκησε μέχρι και το «παρά πέντε» της κρίσιμης ψηφοφορίας και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στους κόλπους του οποίου ανήκει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στην Ευρωβουλή, Τζόζεφ Ντολ, σε ανάρτησή του στο Twitter ανάφερε, ότι «η αντιπολίτευση έχει μεγάλη ευθύνη για την πορεία της χώρας έναντι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Αυτές είναι κρίσιμες αποφάσεις για τις μελλοντικές γενιές».

Οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ντέιβιντ ΜακΚάλιστερ και Έντουαρντ Κουκάν απευθύνουν επίσης την ίδια έκκληση. Οι βουλευτές της ΠΓΔΜ «έχουν βασική ευθύνη στην καθοδήγηση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας», αναφέρουν σε νότα, προτρέποντας τους σκοπιανούς πολιτικούς -σε αυτή τη στιγμή αδιεξόδου και αντιπαράθεσης- «να αναλάβουν τις ευθύνες τους» και να εκμεταλλευτούν «αυτή τη μοναδική ευκαιρία για την εποικοδομητική οικοδόμηση του ευρωατλαντικού μέλλοντος» της χώρας.